PTSD.jpgA Katonai Orvoslás (Military Medicine) szakfolyóirat 2011. júniusi számában megjelent tanulmány szerint a Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlása 50%-al csökkenti a poszt-traumatikus stressz-szindróma (PTSD) tüneteit.

Bár a PTSD egy igen ritka, főleg szélsőséges stressz-terhelésnek kitett embereket – például katonákat – érintő pszichoszomatikus betegség, Győrffy Ágnes, a Magyar Honvédség Egészségügyi központjának klinikai szakpszichológusa szerint a külföldi katonai missziót vállaló magyar honvédeket is érinti a poszt-traumatikus stressz-szindróma.

A Transzcendentális Meditáció stresszcsökkentő hatásáról az elmúlt évtizedekben számos tanulmány jelent meg, illetve Dr. Prof. Selye János, a stresszelmélet atyja is elismerően nyilatkozott az egyik interjúban a TM központi idegrendszerre kifejtett hatásáról.

Norman.jpgAz utóbbi években a PTSD, illetve „szezonális affektív zavar” (SAD) nevű betegségek TM általi kezelését kutatják. A Transzcendentális Meditáció PTSD-SAD-kutatásait Dr. Norman Rosenthal, a Georgetown Egyetem klinikai pszichiátria professzora vezeti. A professzor könyvet írt a TM hatásáról. Dr. Rosenthal szerint a kutatásban részt vevő fiatal férfiak extrém szorongást éltek át az Öböl-háborúban, Irakban, és a TM egyszerű, könnyed gyakorlata a szó szoros értelmében megváltoztatta az életüket. A professzor szerint a TM rendszeres gyakorlása hosszú távú változásokat eredményez az idegrendszer működésében, illetve csökkenti a vérnyomást, és alacsonyabbá teszi a stressz reaktivitási szintjét. „A Transzcendentális Meditáció lecsendesíti az idegrendszert, és lassítja a ’harcolsz vagy menekülsz’ választ” – nyilatkozta Dr. Rosenthal.

A Military Medicine arról számol be, hogy a 12 hetes vizsgálati időszak alatt a TM-et gyakorló veterán katonák jelentős javulást mutattak a PTSD-tünetek csökkenése terén, így javult az életminőségük. A David Lynch Alapítvány rendszeresen tart PTSD-konferenciákat, melyeken TM-gyakorló veterán katonák is felszólalnak, s újabban már a PTSD-től szenvedő rendőrökre is kiterjesztette Lynch a támogatási programját. David Lynch külön honlapot hozott létre az operationwarriorwellness.org címen. A Norwich Katonai Egyetem bevezette az oktatási programjába a Transzcendentális Meditációt:

---
A Transzcendentális Meditáció erőfeszítés-mentes, egyszerű módszerével két díjmentes előadás keretében lehet megismerkedni, az előadások időpontjáról, helyszínéről a tm-tanfolyam.hu címen lehet érdeklődni.

A bejegyzés trackback címe:

https://meditacio.blog.hu/api/trackback/id/tr735309794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása