photo_clark.jpgDr. Christopher Clark 1981-ben fejezte be rezidensi pszichiátriai tanulmányait a Yale School of Medicineben. 27 év háziorvosi és pszichiáteri praxisát követően a neves Maharishi Ájurvéda egészségügyi központ, a The Raj igazgatója lett. A Contemporary Ayurveda c. nagysikerű könyv társ-szerzője, a könyvet Dr. Hari Sharmával, az Ohio Állami Egyetem patológia-professzorával írta. Dr. Clark szakértőként számos médiában szerepelt, így többek közt az ABC Newsben és a Yoga Journalban is. A The Raj vezetése mellett pszichiátriai praxisát a Floridában, a New Horizons of Treasure Coaston végzi.

A krónikus hátfájás Transzcendentális Meditáció általi csökkentése vonatkozásában Dr. Clark a következőket nyilatkozta: „A kutatások azt mutatják, hogy a Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlása csökkenti a hát- és a fejfájást, illetve az egyéb krónikus fájdalmakat. A TM-technika mintegy „újraindítja” a test fájdalom-érzékelését. A kutatások azt is igazolták, hogy a TM csökkenti a fájdalom vonatkozásában a stresszt, az álmatlanságot és a depressziót is. A lakosság kb. 40 százalékét érintő krónikus tünetek gyakran társulnak deréktáji vagy krónikus hátfájáshoz”.

„A fejfájáshoz kapcsolódó feszültség-érzet a stressz okozta élményekhez köthető. A Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlása feloldja stressz okozta súlyosbító körülményeket, lehetővé téve az életszituációk okozta feszültség kezelését olyan mértékben, hogy a fejfájás vagy más, a fájdalmat kiváltó körülmények csökkenthetőek, illetve megszüntethetőek a meditáció által” – tette hozzá Dr. Clark.

A TM, mint fájdalomcsökkentő „szer” vonatkozásában Dr. Clark a következő választ adta: „A Transzcendentális Meditáció nem fájdalomcsillapító gyógyszer, hanem egy megelőző technika. Csökkenti a fájdalom kialakulásának lehetőségét, illetve erősíti a fiziológiát. Amikor valaki rendszeresen meditál, megváltoznak az agy bizonyos élettani funkciói. A NIH [National Institute of Health] által finanszírozott tudományos kutatások rámutattak, hogy a Transzcendentális Meditációt hosszú távon gyakorlók thalamusbéli és prefrontális agykérgi aktivitása 40-50%-al csökken a fájdalomra adott válaszreakció vonatkozásában a kontroll, nem-meditáló csoporthoz viszonyítva. A TM-technika megtanulását és gyakorlását követő 5. hónapban már kimutatható volt e változási arány. A TM-gyakorlás a fájdalom intenzitásán nem változtatott, viszont csökkent az erre válaszul adott reakciókat, ami arra utalt, hogy a meditáció csökkenti a szorongást és a stresszt, növeli a stabilitást és a vitalitást”.

„A krónikus fájdalom következtében nagyobb a krónikus depresszió és a szorongás előfordulási aránya. A Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlása csökkenti a szorongást és a depressziót, valamint a fájdalom-reakciót. Fontos felismerni, hogy a fájdalom, a szorongás és a depresszió mind az agyban zajló folyamatok, az idegrendszer által közvetített tapasztalatok. Számos tudományos kutatás igazolta, hogy a Transzcendentális Meditáció gyakorlása nagyobb agyhullám-koherenciát eredményez a vizsgált frekvencia-tartományok vonatkozásában. Az egész agy egyre kiegyensúlyozottabb, s ez a kevesebb stresszhatásban, szorongásban és depresszióban, valamint nagyobb boldogság-érzetben tükröződik” – nyilatkozta Dr. Christopher Clark.

A „Mit ért az idegrendszer által közvetített tapasztalatok alatt?” c. kérdésére Dr. Clark a következőképp válaszolt: „Minden tapasztalatot az idegrendszer közvetíti. A fájdalom, a depresszió és a szorongás nem csak idegreceptori tapasztalatok, hanem feldolgozásuk során az agy számos rétegeit és végrehajtó funkcióit is érintik. A fájdalom megjelenése nem csak egy érzés, egy tűszúrás-szerű érzet, de magában foglalja az agy magasabb funkciós központjainak válaszát is – a fájdalom mellékhatásként megjelenő szorongást és a depressziót. A fájdalom e mellékhatásai igen súlyos hatással vannak az egyén életére. A TM-technika sikeresnek bizonyul a fájdalom-válasz csökkentése terén, mivel gyakorlása egyensúlyt teremt az egész agyban. Ha valaki gyógyszert szed a fájdalmára, ez segíthet a fizikai fájdalom enyhítésében, azonban nem kezeli a szorongást és a depressziót, nem teszi a beteget vidámmá és boldogabbá. A Transzcendentális Meditáció abban egyedülálló, hogy nem csak csökkenti a fájdalom-választ, de ezzel párhuzamosan erősíti az agyműködést, s ezzel csökkenti a szorongást és a depressziót is”.

Sokan arról számoltak be, hogy a Transzcendentális Meditáció gyakorlásának eredményeképp csökken a gyógyszer-fogyasztás mértéke. A legtöbb beteg a krónikus fájdalmai következtében kórházba kerül, s olyan „nehéz” fájdalomcsillapítókat kaphatnak, mint a morfium. A gyengébb gyógyszerektől is függővé válhatnak – gyógyszer-függővé. A fájdalomcsillapítók befolyásolják a kognitív folyamatokat: nehezebbé teszik a koncentrációt, vagy épp memória-zavart okozhatnak. A Transzcendentális Meditáció az előbbiekkel ellentétes hatást fejt ki: csökkenti a fájdalom érzékelését, és a fájdalommal nem járó, ám a fájdalom következében létrejövő negatív mellékhatásokat. Tanulmányok igazolják, hogy a TM csökkenti a szorongást, a depressziót, javítja a koncentrációs képességet, valamint a memóriát. Ezek az eredmények a cselekvés közbeni nagyobb éberséggel és hatékonysággal párosulnak. Mindezen hatások miatt a TM-et gyakorló betegek költséghatékonyan és mellékhatások nélkül tudják felvenni a küzdelmet a krónikus fájdalommal”.

---
A Dr. Christopher Clark pszichiáter-orvos által javasolt Transzcendentális Meditáció erőfeszítés-mentes, egyszerű módszerével két díjmentes előadás keretében lehet megismerkedni, az előadások időpontjáról, helyszínéről a tm-tanfolyam.hu címen lehet érdeklődni.

A bejegyzés trackback címe:

https://meditacio.blog.hu/api/trackback/id/tr835330734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása