Egyenlőre nincs tudományos módszerekkel bizonyítva, hogy a Transzcendentális Meditáció csökkenti a Sclerosis Multiplex (SM) nevű, központi idegrendszert érintő gyulladásos autoimmun betegség tüneteit, ennek ellenére rendelkezésre állnak esettanulmányok.

SM.jpg

A díjnyertes fairfieldi (USA) The Raj Maharishi Ájurvéda gyógyközpont honlapján olvasható egy esettanulmány, miszerint a központba érkező 35 éves férfinél az egyik floridai kórházban SM-et diagnosztizáltak.  A floridai kórházban a gerincvelő folyadékban állapítottak meg rendellenességet, illetve alátámasztotta a diagnózist az agyi MRI-vizsgálat is. A kórházi vizsgálatokat a Raj központba történő látogatása előtt három héttel végezték. A férfi gyengeségről, súlyos depresszióról, a bal szemét érintő látásveszteségről, és a jobb lábának görcseiről számolt be. A kórházban azt mondták neki, hogy a táplálék-kiegészítők és a diétás módszerek nem befolyásolják a betegség lefolyását. Xanax nyugtatót írtak fel számára.

A The Raj központba már tolószékben érkezett. A központban kizárólag akadémikus orvosi diplomával is rendelkező Maharishi Ájurvéda orvosok dolgoznak, így a férfit hagyományos diagnosztikai módszerekkel is megvizsgálták. A kezdeti vizsgálatok a bal szem és a látóideg rendellenességét, mindkét lábánál kóros reflexeket (mozgáskoordinációs problémát) állapítottak meg.

A The Raj központban a férfi Maharishi Ájurvéda programot kezdett el alkalmazni: ájurvédikus tisztító-méregtelenítő kezeléseket kapott, speciális, testtípus szerinti étrendre állt át, megtanulta a Transzcendentális Meditációt illetve a Maharishi Jógát, valamint specifikus Maharishi Ájurvéda gyógynövény-készítményeket fogyasztott. A Raj-program végén a férfi segítség nélkül képes volt 800 métert járni.

TheRaj.jpg
A férfi 12 év elteltével továbbra is alkalmazza a The Raj központ által ajánlottakat, így gyakorolja a Transzcendentális Meditációt, megtartotta az ajánlott diétát és fogyasztja a Maharishi Ájurvéda gyógynövény-készítményeket. A férfi arról számolt be, hogy nem tapasztalt semmilyen visszaesést, és naponta két mérföldet sétál, valamint súlyokat emel. Emellett teljes munkaidőben masszázs technikusként dolgozik.

Az 1990-es évek közepén segédkeztem a békés megyei SM egyesület néhány tagjának Transzcendentális Meditáció-oktatásában. Hasonló eredményekről számoltak be az egyesület tagjai, az egyik férfi 6 hónap TM-gyakorlást követően lábra állt a tolószékből, és bottal képes volt járni.

A Transzcendentális Meditáció és a Maharishi Ájurvéda terápiás módszerei nem helyettesítik a szakszerű orvosi kezelést, így kiegészítő módszerként alkalmazandók. A TM-előadások után a TM-tanfolyam.hu címen lehet érdeklődni, hazai Maharishi Ájurvéda orvossal pedig ide kattintva lehet felvenni a kapcsolatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://meditacio.blog.hu/api/trackback/id/tr835619288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása