A Permanente Journal szakfolyóirat 2014/18. számának 19-23. oldalán megjelent tanulmány szerint a Transzcendentális Meditáció iskolai alkalmazása (Kreatív Csend Program) jelentősen csökkenti a tanári stresszt és kiégést.

Tanári kiégés – a mindent átható probléma

A tanulmány szerint kiégés, mint az érzelmi kimerülés szindrómája, hozzájárul az alacsonyabb pedagógiai színvonalhoz, emellett növeli a hiányzást és a munkahelyi fluktuációt. Az USA-ban 16,8%-kal nőtt a pedagógusok munkahelyi fluktuációja, a városi iskolákban a lemorzsolódási arány ennél nagyobb. A probléma még súlyosabb a fiatal pályakezdő tanárok esetében: 46%-ra tehető azon pedagógusok száma, akik öt esztendőn belül elhagyják a szakmát.

A tanulmány eredményei

decreased-teacher-burnout-with-meditation.jpgA Permanente Journal által lektorált tanulmány megállapította, hogy a Transzcendentális Meditáció program iskolai alkalmazása alacsonyabb pszichés distresszt eredményez, valamint csökkenti a tanárok és a kiegészítő személyzet kiégését.

A kutatást a vermonti Bennington Iskolában, 40 pedagógus közreműködésével végezték. 20 fő a TM-gyakorló, míg a másik 20 fő a kontroll-csoportba tartozott. Az eredmények azt mutatták a négy hónapos nyomon követés során, hogy a Transzcendentális Meditációt gyakorló tanári csoport esetén jelentős csökkenést találtak a kontrollcsoporthoz viszonyítva az észlelt stressz, a depressziós tünetek és a tanári kiégés terén.

Dr. Charles Elder, MD, MPH, a tanulmány vezető szerzője szerint „a véletlenszerű, kontrollált vizsgálat eredményei a stresszcsökkentő program bevezetésének hasznosságát bizonyítják a tanárok és más, a köz- és magánszféra munkavállalói esetén. A négy hónapos vizsgálat szignifikáns és klinikailag jelentős csökkenést észlelt a stressz, az érzelmi kimerültséghez kapcsolódó tanári kiégés, a depressziós tünetek esetén a Transzcendentális Meditációt gyakorló csoportot vizsgálva”.

A tanulmány másik szerzője, Dr. Sanford Nidich , EdD szerint „a kiégés és más, pszichológiai distressz tényezők hatással vannak a negatív egészségtudatosságra, így az elhízásra, a magas vérnyomásra. Orvosi kutatások igazolták a Transzcendentális Meditáció gyakorlásának kockázat-csökkentő hatását a szív- és érrendszeri betegségek esetén is. Jelen tanulmány és az előzetes kutatások bizonyítják a TM program értékét a mentális és fizikai egészség és jólét növelése terén”.

A kutatási projektet a Nine East Network és a David Lynch Alapítvány támogatta.

--
Díjmentes Transzcendentális Meditáció előadások: TM-tanfolyam.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://meditacio.blog.hu/api/trackback/id/tr525865912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása