stixrud.pngDr. William R. Stixrud neuropszichológus 1985 óta a tanulási, figyelemhiányos és a szociális/érzelmi zavarokra specializálódott William Stixrud & Associates intézet igazgatója, illetve 1986 óta a washingtoni Children’s National Medical Center gyerekgyógyászatra szakosodott orvosi központ orvosi karának tagja. Dr. Stixrud a National Institutes of Health állami egészségügyi intézet szaktanácsadója a neuropszichológiai és metabolikus rendellenességek kapcsán. Számos szakmai díj birtokosa, illetve Magna Cum Laude tudományos kitüntetést kapott a Washingtoni Egyetemtől. A Minesotai Egyetemen doktorált oktatási pszichológiából. A New England Medical Center klinikai neuropszichológiai posztdoktori ösztöndíját nyerte el.

Dr. Stixrud szerint a „stressz jelentős szerepet játszik a gyerekek viselkedési problémában, a tanulási zavaraiban, illetve az ADHD figyelemhiányos hiperaktivitásában is, így nem kérdés, hogy a stressz jelentős mértékben akadályozza a gyermekek tanulási képességeit”. A Transzcendentális Meditáció stresszcsökkentő hatásáról a következőket nyilatkozta: „Úgy gondolom, hogy a TM-nek rendkívül fontos szerepe lehet a tanulási és a figyelemhiányos problémák enyhítésében. Egyes iskolákban a Transzcendentális Meditációnak köszönhető az, hogy a gyerekek képesek leküzdeni a tanulási, a figyelemhiányos és a viselkedési problémákat. (Lásd: stressfreeschools.org)

Az impulzus-kontroll, és ennek okán az idegesség, mint az ADHD egyik legjelentősebb jelensége és a Transzcendentális Meditáció, mint lehetséges terápiás alkalmazási lehetőségeiről így vélekedik Dr. Stixrud: „A Transzcendentális Meditáció gyakorlása során az idegrendszer aktivitása lecsendesedik, megnyugszik. Amikor a stressz elkezdi kifejteni a hatását, egyszerűen a meditációt gyakorló nem mutat impulzivitást. Azt hiszem, hogy van okunk azt feltételezni, hogy az elme és a test TM általi lecsendesedése, ennek következtében az agy elektromos tevékenységének fokozódó rendezettsége, valamint a két agyfélteke koherenciája lehetővé teszi a gyermekek számára az impulzusok feletti jobb irányítási és uralmi képességet”.

A TM-et gyakorló iskolás gyerekek toleránsabb viselkedéséről Dr. Stixrud személyes tapasztalatokkal is rendelkezik, ezekről így számolt be: „Egy kísérlet részeként középiskolás, ADHD-val küzdő gyermekek kezdték el gyakorolni a Transzcendentális Meditációt. Három hónap TM-gyakorlást követően interjút készítettek a diákokkal, azt kérdezve, hogy mit vettek észre a néhány hónapos meditáció-gyakorlást követően. Gyakorlatilag minden válaszadó gyermek szinte egyforma mondatokkal felelt: „Úgy érzem, hogy sokkal kevésbé vagyok feszült, nyugodtabb vagyok”. Legtöbbjük ezt nyilatkozta: „Úgy érzem, jobban szervezett vagyok. Úgy érzem, hogy jobban megtudom csinálni a házi feladatot, a szüleim nem kell segítsenek ebben nekem”. Egy feltűnően impulzív fiú így nyilatkozott: „Mielőtt elkezdtem meditálni, az iskola folyosóján sétálva ha egy másik gyerek nekem jött, megfordultam, és gondolkodás nélkül megütöttem. Most hogy már három hónapja meditálok, megállok, és elgondolkodok azon, hogy megüssem-e vagy sem”.

„A legtöbb kutató úgy gondolja, hogy az ADHD a multiplex végrehajtási funkciók rendellenessége. A végrehajtó funkciókért többek közt az agy elülső területei a felelősek a mentális kontroll és szervezési képesség, a céltudatos viselkedés tekintetében. Több száz tanulmány igazolja, hogy a Transzcendentális Meditáció gyakorlása javítja e végrehajtó funkciókat, részben azért, mert növeli az agyműködés rendezettségét, és részben azért, mivel csökkenti a stresszt és a feszületséget” – nyilatkozta Dr. William R. Stixrud neuropszichológus.

A Dr. William R. Stixrud neuropszichológus által javasolt Transzcendentális Meditáció erőfeszítés-mentes, egyszerű módszerével két díjmentes előadás keretében lehet megismerkedni, az előadások időpontjáról, helyszínéről a tm-tanfolyam.hu címen lehet érdeklődni.

A bejegyzés trackback címe:

https://meditacio.blog.hu/api/trackback/id/tr65345441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása