hugo-marin-escultor1-251x300.jpgHugo Marín chilei szobrász, festőművész, utazó és Transzcendentális Meditáció tanár. Kíváncsisága és tudása úgy tűnik, végtelen. Elméje határtalan, merész, amelyet különböző stílusú munkái is jól tükröznek. Hugo két – életét, művészi munkáját meghatározó – energiaforrásról beszél.

Az első energiaforrás: a külvilág

Néhány hónappal ezelőtt ünnepelte Hugo a 85. születésnapját. Ezzel kapcsolatban a kort a művész csak egy puszta tényként, egy egyszerű számként kezeli. Szociális érzékenysége és művészi kreativitása a mai napig is olyan dinamikus, mint korábban.

Titka a kifogyhatatlan kíváncsiság, mely mindent áthat, hiszen minden érdekli, ami körülötte történik. Érdekli az, ami a hátsó udvarban, az ő városában, Chilében és az egész világon folyik. „Én egy olyan személy vagyok, aki a pillanatot használja… Mindig gondolkodom, mindig mozgásban vagyok, alkotok” – mondja Marín.

Művészi karriere lenyűgöző, elsősorban szobrászattal foglalkozik, de művei ötvözik a festészetet, a kerámia és a kollázs technikáit is – mindez a sokszínűség elválaszthatatlanul kapcsolódik az ő élettörténetéhez. És mint az élete, a művészete sem egyenletes pályán ívelt. Lehetetlen egy pontos sémával, vagy akár egyetlen meghatározó jelzővel illetni őt.

„Szeretem, amit általában úgy hívnak, hogy „stílus”, egy kis ízelítőt a stílusból” – magyarázza a mester.

hugo-marin-el-beso.-tecnica-mixta-2008-199x300.jpg„Én az a művész vagyok, aki a világ számos sarkában élt már. Éppen ezért szobraim tükrözik az általam megismert afrikai művészetet, a Kolombusz előtti művészetet, de felismerhetőek bennük a japán művészet jellegzetességei is… Az emberek gyakran megpróbálják pontosan meghatározni [az alkotói stílusát], de nem hiszem, hogy ezt sikeresen meg lehet tenni.”

A második energiaforrás: a belső világ

Hugo Marín vitalitásának másik titka az a rejtett életerő, melyet már több, mint negyven éve birtokol, hiszen ő azóta minden nap meditál naponta kétszer.

1966-ban találkozott először Maharishi Mahesh Yogival, aki mestere és alapítója a Transzcendentális Meditáció mozgalomnak. Marín megtanulta Maharishi művészetét, ellátogatott Svájcba és Indiába is, majd végül TM-tanári képesítést is szerzett.

A meditáció elmondása szerint összekapcsolta őt tudatának legmélyebb szintjeivel. „A Transzcendentális Meditáció alapja túl van az értelmen és a diszkurzív információk szintjén. A túllépés meghaladja a megfigyelő és a megfigyelt kettősségét”.

Hugo Marínnak a Transzcendentális Meditáció ad ihletet a mindennapi munkájában. Ezt fejezi ki az a számos művészeti ág, melyet ötvöz a műveiben. Fellelhetőek többek között tibeti energiák, a Kolombusz előtti kultúrák, alkímia, a kozmosz, a rejtett tudás és a szent helyek iránti rajongás is az alkotó műveiben. Amellett, hogy néhány visszatérő elem is állandó részese műveinek. Marín számtalan kitüntetésben részesült mind Chilében, mind külföldön. Volt személyes kiállítása Párizsban, Genfben, Brüsszelben, New Yorkban, az USA-ban, Peruban, Stockholmban és Ecuadorban is.

Marín pályájának alakulásában a meditáció és maga az élet „textúrája” adott remek alapot. Nem csoda, hiszen minél mélyebbre kerülünk a tudat forrásához, annál inkább hatással lesz mindennapi életünkre, nap, mint nap.

Marín szavaival: „Ha a meditációt [a Transzcendentális Meditációt] gyakoroljuk, akkor összekapcsolódunk a tudás tiszta forrásával. A tiszta csend és nyugalom forrása mindig is létezett; és ez mind semmi, és minden egyben, az abszolút megnyilvánulatlan, tiszta lehetőség a fejlődésre.”

Díjmentes TM-előadások: TM-tanfolyam.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://meditacio.blog.hu/api/trackback/id/tr336809971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása