687202_1108474876001.jpg

Sharon Isbin korunk vezető klasszikus gitárművésze. Érdemeiért a „Legjobb klasszikus gitárművész” címet kapta meg a Guitar Player magazintól, két klasszikus Grammy-díjban is részesült (2001 és 2010-ben). Andrés Segovia egykori tanítványaként indult a pályán, a Yale Egyetemen végzett, s játszott már többek közt a Fehér Házban és a Carnegie Hallban is. Sikerét annak is köszönheti, hogy olyan hangszeren játszik, melyen főleg férfiak brillíroznak, de Isbin tehetsége kétségtelen. Említésre méltó a Public Television adásán játszott Troubador című dokumentumfilm, melyben alkotói előadásmódjáról, több előadóval együttműködve, különböző műfajokon át népszerűsítették alkotói munkásságát.

Munkái révén széles palettát jelenít meg mondanivaló tekintetében. A John Coriglianoval való együttműködése gyümölcseként hozták létre például a „Monet of Classical Guitar” produkciót, melyben a zene, az érzelmek és a színek szorosan összefonódva jelennek meg.

Isbin az érzések kifejezésére nagy hangsúlyt fektet munkáiban. „Imádom, hogy kifejezhető a gitáron a líraiság, a dinamikai kontrasztok, árnyalatok, a mondanivaló, az artikuláció, és egy sereg szín, valamint a hangszínek” – mondja. Munkáiban egy ún. „háromdimenziós mélységet” igyekszik létrehozni. A gitárhangzást úgy alakítja, hogy valamely emberi hanggal, érzelemmel lehessen társítani, valamint a dallamok árnyalatokat, mély érzéseket közvetítsenek a hallgató felé.

Isbin a zenélés kreatív folyamatát rendezői játékhoz hasonlítja: „Azt a zenét választom, amit szeretek, ami beszél hozzám, s megkönnyíti a kifejezést. Minél többet játszom egy új darabot, annál többet fedezek fel benne. A célom az, hogy belépjek a zeneszerző tudatába, hogy milyen érzések, érzelmek fejeződnek ki belül. Olyan módon teszem ezt, hogy felkutatom a darab különböző karaktereit, színeit egy-egy részen belül.”

Isbin a gitártanszéket vezeti az „Aspen Music Festival”-on és a Juilliard Iskolában. Utóbbiakban egy saját fejlesztésű technikát tanít klasszikus gitáron. Széles skálán mozog, hiszen bossa novától, jazztől a folk műfajig számos terepen játszik. Műfaji sokszínűségét ő is elismerte, de a jazz, bossa nova, country, rock, sőt a filmzenei munka harmóniájára esküszik. Legfontosabb számára, hogy a hallgatók érzelmeket, líraiságot, érzékiséget és szenvedélyt fedezzenek fel munkáiban.

Az 58 éves művésznő pályájának „titkos segítője” is van, hiszen már 17 éves kora óta rendszeresen gyakorolja a Transzcendentális Meditáció Technikáját. Egy nemrégiben a New York Timesnak adott interjúban így nyilatkozott a módszerről: „Húsz percet gyakorlom reggel és húsz percig délután. Valóban úgy gondolom, hogy segített azzá válnom, aki vagyok. Mivel nem mindennapi módon szabadít meg a stressztől, hagyja, hogy feloldódjon, így tudok koncentrálni, arra összpontosítani, amire akarok és energiával tölt fel, összességében nagyon pozitív dolog.”

Beszámolója kapcsán a technika gyakorlásával szerzett tapasztalatokat az élsportolók „zóna” élményéhez hasonlítja. Állítása szerint: „A TM valóban segít, hogy hozzáférjek belső kreativitásomhoz. A meditáció olyasvalami, ami megkönnyíti a mélyről való merítést, amikor a színpadon vagyok.” Előadásai közben mintegy egységet, közösséget vállal hallgatóival, s „zenei utazásra” invitálja őket. Előadásai rendkívül erősek, egyedülállóak és mély tartalmúak. Isbin munkájában a kreativitás elengedhetetlen, melyhez a TM komoly segítséget nyújt a számára: „A TM olyan hatékonysággal csökkenti a stresszt és koncentrálja a figyelmet, hogy éles lézerként leszünk tőle képesek összpontosítani minden feladatra. A TM gyakorlása inspirált a kreativitás magaslataira több területen is: zenészként, rendezőként, íróként és művészeti vezetőként.”

Díjmentes TM-előadások: TM-tanfolyam.hu

Antal Béla

A bejegyzés trackback címe:

https://meditacio.blog.hu/api/trackback/id/tr467217981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása