A hazai sajtóban, sőt, a meditációval, relaxációval foglalkozó szakemberek körében is gyakori jelenség az általánosítás. Ma már bizonyított tény, hogy a különféle, működési mechanizmusaik terén is eltérő meditációs technikáknak szükségszerűen különbözőek a hatásaik. Az egyik legjobban feltérképezett kutatási terület a szorongás és a depresszió meditáció általi kezelése. Az erőfeszítést, koncentrációt, kontrollt alkalmazó meditációs módszerek hatása a legkisebb. Másképpen fogalmazva: minél inkább erőfeszítés-mentes, az elme számára könnyű és természetes az adott meditációs technika gyakorlása, annál könnyebben és hatékonyabban képes ellazult állapotot létrehozni.

A Journal of Clinical Psychology szakfolyóirat 1989/45. számában megjelent egy tanulmány, ami statisztikai meta-analízissel vizsgált 146 tudományos kutatást. A 146 kutatás mindegyike a szorongás csökkentését vizsgálta a különféle meditációs, relaxációs módszerek (progresszív relaxáció, EMG biofeedback, Transzcendentális Meditáció, koncentrációt és kontemplációt alkalmazó meditációk, stb.) alkalmazása terén:

szorongas-TM.gif

A meta-analízis arra az eredményre jutott, hogy az erőfeszítés-mentes, koncentrációt és elmélkedést sem alkalmazó Transzcendentális Meditáció több mint kétszer hatékonyabb a szorongás csökkentése terén, mint a többi módszer. Az analízis figyelembe vette a népességet, a kort, a nemet és számos más tudományos kutatási szempontot.

IHN magyar kiadás - 1998 Vol 7. Issue 8. FARFIELD, USA

Általánosan elfogadott nézet, hogy a huzamos ideig fennálló stressz súlyos betegségekhez vezethet, a stresszel kapcsolatos betegségek megelőzésére és kezelésére hatékony módszer a relaxáció és a meditáció. Mostanáig azt hitték, hogy minden relaxációs és meditációs módszer nagyjából ugyanazan az elven működik és igen hatásos. Az Institute of Science, Technology and Public Policy és a Maharishi Egyetem kutatói újabban megkérdőjelezték ezt a föltevést. Dr. David Orme-Johnson és dr. Kenneth Walton 175 tanulmány eredményeit vizsgálta meg, és megállapították, hogy a gyakorlatok eredményessége nagyban függ attól, milyen betegségre irányulnak. Például, míg a progresszív izomrelaxáció általános izomlazító, az EMG (elektromyografikus) biofeedback meghatározott izomcsoportok lazulását segíti elő, igen sikeresen alkalmazható például feszültség okozta fejfájás esetében. Az ujj hőmérsékletét fölhasználó biofeedback megváltoztathatja a perifériás keringést, míg a vérnyomást indikátorként használó biofeedback a magas vérnyomás csökkentésére alkalmazható. A kognitív terápiák, a progresszív izomrelaxáció és a hipnózis eredményesen alkalmazható szorongás, álmatlanság és fájdalom megszüntetésére, míg a Transzcendentális Meditáció (TM) igen hatásos egy sor kórós állapot javítására, sikerrel alkalmazható különféle szerfüggőség esetén is. A meditációs technikák nem azonos mértékben hatásosak. Például azok, amelyek erős koncentrációt igényelnek, nem javítanak a szorongásos állapotokon. Végkövetkeztetésükben a kutatók megállapítják, hogy az egyes meditációs és relaxációs technikák eltérnek egymástól, minden esetben a kezelendő beteg állapotát és a kezelés célját kell szem előtt tartani.

Megjelent: American Journal of Health Promotion, Vol. 12, May/June 1998, pp. 297-99.

A TM egyszerű, erőfeszítés-mentes módszerével két díjmentes előadás keretében lehet megismerkedni. Eme előadások időpontjairól, helyszíneiről lehet érdeklődni a tm-tanfolyam.hu címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://meditacio.blog.hu/api/trackback/id/tr535290856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása