A Transzcendentális Meditáció ősrégi eljárása teljes mértékben nélkülöz bármilyen, a test és az elme számára megerőltető, ennek okán természetellenes folyamatot. Igaz ez a légzésre is. A meditációs módszerek után érdeklődők találkozhatnak olyan javaslatokkal, melyek a légzés természetes folyamatának valamilyen manipulálását, szándékos – sokszor: erőszakos – megváltoztatását javasolják. Alább maga Maharishi, a TM alapítója magyarázza el a tőle megszokott egyszerűséggel, hogy mi a meditáció és a légzés természetes kapcsolata – miképpen finomodik le spontán következményt a légzés a mentális aktivitás újfent erőfeszítés- és kontroll-mentes csökkenésének eredményeképp.

„Amikor az elme a Transzcendentális Meditáció gyakorlása során a gondolat finomabb állapotait kezdi tapasztalni, akkor az aktivitása lecsökken, és a légzés is sekélyesebbé és finomabbá válik, hullámzása kevésbé lesz erőteljes. Amikor az elme elérkezik a gondolat legfinomabb állapotának tapasztalásához, a légzés a legfinomabb áramlás szintjére kerül, amikor pedig az elme a legfinomabb gondolatot is túllépi, és eléri a tiszta tudat szintjét, a légzés egy nem is aktív, és nem is passzív állapotba jut: megérkezik a Lét szintjére.

Eszerint megállapíthatjuk, hogy az eljárás [a Transzcendentális Meditáció], mely az elmét a Lét szintjére vezeti, a légzést is ugyanerre a szintre hozza, és az idegrendszert az egész testtel együtt megalapozza az abszolút létezés síkján.

A légzésnek ezt az állapotát igen természetes módon kell kialakítani, mert minden természetellenes eljárás feszültséget okoz. A légzés szándékos lelassításával ez az állapot nem érhető el, hiszen ez feszültséget keltene a légzés folyamatában…”

Az első tudományos kutatások egyike épp a fiziológiai változásokról számolt be a TM vonatkozásában. E különleges idegrendszeri állapotot, melyről Maharishi beszél a fentiekben, „pihenő éberségnek” nevezték el a fiziológus-kutatók.

mely-pinenes-jellemzoi.gif

A fenti ábra azt mutatja, hogy a Transzcendentális Meditáció gyakorlása alatt a légzésszám jóval nagyobb mértékben csökken, mint a csukott szemű pihenés, a relaxáció alatt. Eme állapot a légzés vonatkozásában sem célzott eredmény, hanem egy spontán következmény. A mentális aktivitás, a gondolatok és az érzékszervi tapasztalatok TM alatti lefinomodása, túllépése testi oldalon is azonnali hatásokként mutatkoznak meg. A meditatív állapotot nem lehet természetellenes erőlködéssel létrehozni, így a légzés természetes ritmusába való erőszakos beleavatkozás nem vezet eredményre, ellenkezőleg.

---
A Maharishi által tanított, ősrégi védikus hagyományból származó Transzcendentális Meditáció erőfeszítés-mentes módszerével két díjmentes előadás keretében lehet megismerkedni. Az előadások helyszínéről, időpontjairól a TM-tanfolyam.hu címen lehet érdeklődni.

A bejegyzés trackback címe:

https://meditacio.blog.hu/api/trackback/id/tr105426049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása