Bulvárszintű valóságtartalma terén is a Maharishi-Beatles-sztori. Annyival egészíteném ki a cikket, hogy a bulvár állításaival ellentétben a Beatles kereste annó Maharishit, és nem fordítva volt. George szorgalmazta a társainak a Maharishi-előadáson való részvételt, azonban az előadó teljesen megtelt. Megkérték Maharishit, hogy ennek ellenére részt vehessenek az előadáson. Az alábbiakban a New York Times cikkének átiratát idézem a TM egyik Facebook-oldaláról, az eredeti cikk itt olvasható: http://nyti.ms/16dXjk3

A The New York Times bejegyzése:
Az ember, aki megmentette a Beatlest” - Maharishi Mahesh Yogi 2008. február 5.-ei halálhírére reagálva

(Köszönet a szerzőnek Tom Ballnak, aki lehetővé tette számomra, hogy közzé tegyem ezt EzineArticles cikket.)

A Beatles Maharishit 1967-68-ban ismerte meg, mikor Maharishi egy előadássorozaton volt Angliában. Megtanulták a Transzcendentális Meditáció technikáját és a következő hónapokban több hetet személyes tanulással töltöttek vele Rishikeshben, Indiában. Sok szó volt a médiában és a blogszférában arról, hogyan nőtt Maharishi és az ő meditációs technikájának népszerűsége az után, hogy a Beatles kapcsolatba lépett Maharishivel. Mégis sokan úgy vélik, hogy Maharishi volt nagyobb hatással a Beatlesre, mint ahogy ők voltak rá, és az ő világméretű Transzcendentális Meditáció mozgalmára.

Maharishi Mahesh Yogi 2008. február 5.-én halt meg, majdnem 40 évvel azután, hogy a Beatles elhagyta Rishikesht. John Lennon soha többé nem találkozott Maharishivel személyesen, de évekkel később telefonon beszélt vele, hogy bocsánatot kérjen ifjúkori ballépése miatt, hogy nyilvánosan megvádolta Maharishit visszásságaival, vádakat, amiknek látszólag semmi köze nem volt Maharishihez, sokkal inkább az akkori időben John személyes vérmérsékletéhez volt köze. George Harrison továbbra is kapcsolatban maradt Maharishivel és a TM világméretű mozgalmával. Paul McCartney és Ringo Starr is fenntartotta a kapcsolatot a meditációval és végül újra létrehozza az együttműködést Maharishi szervezetével.

David Lynch-interú Paul McCartneyval a TM-ről és Maharishiről

A Maharishi halálakor, a New York Times közzétett egy „újraértékelését” a Beatles és Maharishi kapcsolatáról. Jó látni ennyi év után, hogy végül a sajtó jól látja.

Az „India experience - az India tapasztalat” a Beatles azon időszaka, mikor Maharisivel voltak, és gyakorolták a Transzcendentális Meditációt, ez a zenekar számára megnyitotta a kreativitás áradatát - „és kihúzta őket a kreativitás kátyújából, ami veszélyeztette őket”, írta a The New York Times cikke.

A cikk szerint a Beatles életében ez volt a legtermékenyebb időszak, mikor Maharishivel voltak.

„Ez egy furcsa kijelentésnek tűnhet, mivel a csapat csak a közelmúltban jelentette meg a ‘Sgt. Pepper Lonely Hearts Club Band’című lemezét. Ha megnézzük, az album célja az volt, hogy felszámolja azt a tehetetlenséget, hogy Beatlesnek kell lenni, és pózolni kell valaki másnak, mint a Sgt. Pepper zenekar. Bár a lemez tartalmaz néhányat a Beatles legkülönlegesebb zenéiből (‘ A day in a life,’ kezdetnek), de egy küzdelem volt, hogy megtöltsék a lemezt. Lennon végül írt egy dalt, aminek a szövege egy cirkuszi plakáton volt (‘Being for the benefit of Mr. Kite’), míg egy másikat, ami egy kukorica pehely reklám volt (‘Good Morning, Good Morning'). Ahogy később mondta, egyszerűen azért, mert teljesíteni kellett a kvótát. De Rishikesh után, a csapatnak több új dala volt, mint amivel tudta volna, hogy mit kell kezdeni.”

A Beatles ínyencek, a fehér fülűek és zenei írók általában a White Albumot tartják a Beatles remekművének, de kevés rajongó kapcsolta össze azt, hogy a Beatles India tapasztalata, és a fordulj önmagadba tapasztalatnak milyen megújító hatása volt kreativitásukra és dalszövegeikre.

Ahogy Maharishi tanítja, a meditáció egy erőfeszítés nélküli folyamat, hogy kibontakoztassuk az energia, a kreativitás és az intelligencia határtalan mezejét, amely mindannyiunkban megtalálható. 40 évvel azután, hogy a Beatles bemutatta a transzcendálás megújító és kreativitást felelevenítő hatását, mára több száz tudományos kutatás számtalan módon tovább igazolta, hogy ez a gyakorlat képes stimulálni a kreativitást és az intelligenciát, és képes az élet különböző területeit gazdagítani.

De a Beatles India tapasztalatával összefüggő médiafigyelem mégis leginkább a Maharishi ashramjából hirtelen távozó Lennonnal foglalkozott.

Mi történt valójában?

A legtöbb cikk arról számolt be, hogy a Beatles azért távozott, mert csalódtak Maharishiben. A Beatlesek mind különböző történetet mondtak arról, hogy mért távoztak. Nemrég a Times of India cikkében George Harrisont idézték, amelyben azt állította, hogy Maharishi megkérte a Beatlest, hogy távozzanak, mert kábítószert fogyasztottak a Transzcendentális Meditáció Akadémián. Maharishi mindig is tartózkodott attól, hogy nyilvánosan megszégyenítse a Beatlest.

Nem kérdéses, hogy John tapasztalatai savanyú szájízt kaptak. Lennon ezt írta a White Album “Sexy Sadie” eredeti dalszövegében: „Maharishi, mit tettél? Te mindenkiből bolondot csináltál.” A Maharishi viselkedésére vonatkozó vádakat bár felfújta a média, alaptalannak bizonyultak.

Lennon 1980-as halála óta Harrison és McCartney is nyilatkozott a Maharisivel kapcsolatos vádakról. McCartney azt állította, hogy a pletykákat Alexis Mardas hozta létere, akit a The New York Times „állítólagos feltalálónak, sarlatánnak és a Beatles közeli embernek” nevezett. „Magic Alex”-ként ismerik, és megvan saját szervezete. Azt szeretné elérni, hogy őt tartsák a Beatles guru-nak. Több forrásra hivatkozva is az látszik, hogy Mardas találta ki a történeteket. A 90’-es években Harrison és McCartney is meg volt győződve Maharishi ártatlanságáról, ismét felvették meditációs tanárukkal a kapcsolatot, és felajánlották bocsánatkérésüket. Cyntia Lennon meg van győződve róla, hogy Mardas találta ki a történteket, hogy aláássa Maharishi befolyását a Beatlesre. Harrison évekkel később így nyilatkozott: „Ha tényszerűen megnézzük, ott van egy történet, hogy valami történt, aminek nem kellett volna megtörténnie. És semmi sem történt... Ott volt néhány hasonszőrű ember, és mi négyen ott voltunk közöttük.”

john-lennon-paul-mccartney-magic-alex_011.jpg

Paul, John és Magic Alex”

McCartney életrajzában azt mondja, hogy nem hitte el a vádakat, és hasonlóképpen Mardasnak tulajdonítja azokat. Maharishi halálakor McCartney nyilatkozatában ezt mondta: „Maharishi Mahesh Yogi távozásakor megkértek, hogy mondjam el a gondolataimat, és csak azt mondhatom, hogy miközben nagyon szomorú vagyok távozása miatt, az emlékeim mindig örömteliek vele kapcsolatban. Egy nagy ember volt, aki fáradhatatlanul dolgozott a világ embereiért és az egységért. Soha nem fogom elfelejteni a dedikálását, amit a tőle kapott könyvbe írt nekem, ami szó szerint ez volt ’áradjon belőled a tiszta boldogság tudat’ és ez nekem mindent elmond. Hiányozni fog, de mindig egy nagy mosollyal emlékszem rá.”

the-beatles3.jpg

Paul+McCartney+Mike+Love+David+Lynch+Foundation+bfh5S8f0pEVx.jpgPaul McCartney, Ringo Starr és Mike Love (ex-Beach Boys) a David Lynch Alapítvány „A változás belülről kezdődik” TM jótékonysági rendezvényén.

paul-horn-paul-ringo-david-lynch_1.jpg

Paul McCartney és Ringo Starr 40 perces koncertje A változás belülről kezdődik” TM jótékonysági rendezvényén.

A bejegyzés trackback címe:

https://meditacio.blog.hu/api/trackback/id/tr265301104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása