annals.gifA New York Tudományos Akadémia Annals nevű szaklapjának 2014. januári száma a meditáció-kutatás neurológiai, illetve klinikai vonatkozásaival foglalkozik. A 1307. lapszám 1-8. oldalán „A transzcendencia megtapasztalása a meditációs gyakorlat során” címet viselő tanulmány a transzcendencia meditációs tapasztalatairól számol be. A tanulmányt *Dr. Fred Travis agykutató készítette.

A Travis-tanulmány bemutatja a TM-meditációs gyakorlat transzcendentális tapasztalatait, annak agyfiziológiai integrációs hatását, illetve az ébrenlét, az álom és a mélyalvás hétköznapi tudatállapotain túl kibontakozó negyedik tudatállapotot, a tiszta tudatot. A szubjektum/objektum tapasztalási viszony során a transzcendentális élmények karakteres jellemzője az idő és a tér, valamint a test-tudatosság hiánya. Dr. Travis említést tesz arról is, hogy az ébrenléti, hétköznapi tudatállapot keretei is megszűnnek. A transzcendencia fiziológiai vonatkozásaként a lassuló légzést, a légzés-változás autonóm orientációját és a megnövekedett elülső agylebenyi alfa1 (8-10 Hz) EEG-koherenciát említi a kutató. (Az alfa-koherencia kiemelt jelentőségű a meditációs tapasztalatok, valamint a különféle módszerek és hatásaik azonosításában, lásd a korábbi bejegyzést.)

Travis-Research-4_1.png

A tartalom – gondolatok – nélküli önismeret kettősség nélküli transzcendens élményéhez vezet a Transzcendentális Meditáció. A TM-meditáció – állapítja meg a kutató – lehetővé teszi a tudat (a tapasztaló) számára, hogy könnyedén befelé forduljon és megtapasztalja tiszta, vagy transzcendentális tudatot, az ember legbensőbb önmagát. Dr. Travis szerint e tapasztalás a gondolkodás, az érzet és az egyéni szándék hiányáról tanúskodik, és a figyelem csak a tiszta tudaton marad.

Brain-Reserach-Travis1.pngDr. Travis említést tesz a tanulmányában arról is, hogy a Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlásának következményeként a tiszta, transzcendentális tudat párhuzamosan megjelenik az álmodás, a mélyalvás és még az ébrenléti tudatállapotokkal együtt. A hétköznapi aktív gondolkodás, a kognitív folyamatok, illetve a cselekvés mellett – ezek alapjául – a transzcendencia állapota jelenik meg. A Védikus – köztük a Jóga – Hagyomány e „párhuzamos” állapotot kozmikus tudatnak (Turíjátít Csétaná) nevezi.

A vizsgált kontrollszemélyek önjellemzésként magukat a kognitív és viselkedési-cselekvési folyamatokkal jellemzik, ezzel azonosulnak, míg a Transzcendentális Meditációt gyakorló, 52 főt kitevő csoport a szubjektív jellemzéseikben önmagukat a tiszta tudatosságként jellemzik. Dr. Travis az emberi tudat- és agyfejlődés irányvonalaként jellemzi a transzcendencia tapasztalását és jelenlétét a mindenki által ismert és tapasztalt hétköznapi tudatállapotok mellett, azok alapjaként.

*Dr. Fred Travis 1990 óta végez meditációs agykutatást, 47 tanulmány szerzője. A Corrnell Egyetemen végzett, pszichológia doktori fokozatát 1988-ban a Maharishi Nemzetközi Egyetemen szerezte meg. Dr. Travis a pszicho-élettanra szakosodott kutató, posztdoktori fokozatát (UC) az alvás közben történő agyi változások vizsgálatával szerezte.

Díjmentes Transzcendentális Meditáció előadások: TM-tanfolyam.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://meditacio.blog.hu/api/trackback/id/tr335872721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása