TM-HIV.png

A David Lynch Alapítvány HIV-betegeket támogató kezdeményezésében 150 ember sajátíthatta el San Franciscoban a Transzcendentális Meditáció technikáját. Tom Roth 2012-ben hívta életre a TM-HIV-programot, melynek célja, hogy 10.000 HIV-fertőzött beteg sajátíthassa el a TM-et országszerte.

Tom testvére a DLF igazgatójának, Bob Rothnak, Tom maga is meditál több mint negyven éve. Elmondása szerint bízik abban, hogy az idő most elérkezett a paradigmaváltásra, hogy tevőlegesen is támogassák az AIDS és HIV betegeket.

A Transzcendentális Meditáció technikája a hagyományos kezelési metódustól (injekciók, tabletták, fizikai beavatkozások) eltérő alternatívát jelent, mely kiegészítheti a hagyományos kezeléseket.

„Képzeljük csak el, milyen sokkot jelent az, amikor valaki megtudja, hogy HIV-vel fertőződött” – magyarázza Tom Roth. „Az ezzel járó stressz és félelem meghatározó és azonnali negatív hatással van az immunrendszerre. Tehát kell, hogy tegyünk valamit a betegek jólléte érdekében ebben az ördögi körben.”

Tanulmány: A Transzcendentális Meditáció javítja a betegek jóllétét

De hogyan is hat a TM módszere a betegekre? Ennek jártak utána egy klinikai vizsgálat során, melyről tanulmány is készült. Az első alkalommal végzett (randomizált alanyi körben) vizsgálat HIV-betegek egy olyan csoportját vizsgálta, akik már rendszeresen gyakorolják a Transzcendentális Meditációt és a egy másik TM-et nem gyakorló csoport adatait vetették össze. A vizsgálat részletei az AIDS Care (Taylor & Francis) folyóiratban jelent meg.

sumedha_chhatre1.jpgA Transzcendentális Meditáció jótékony hatásai az életminőség tekintetében figyelhetőek meg. Sumedha Chhatre PhD. vezető kutató szerint a meditáló csoportba tartozó betegek körében jelentős javulás volt megfigyelhető a következő területeket illetően: fizikai és közösségi aktivitás, fájdalomérzet szintje, általános mentális egészség, vitalitás és általános egészségi állapot.

(Sumedha Chhatre asszony a Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania kutatója, munkája keretében számos egészségügyi vizsgálatot végez az intézményben.)

A professzor asszony magyarázata szerint az első tanulmány azt vizsgálta, hogy a Transzcendentális Meditáció alkalmazása milyen hatással van a felnőtt HIV-fertőzött betegek közösségi együttélésére; valamint a rendelkezésre álló adatok alapján összefüggéseket fedeztek fel a stresszkezelést illetően is.

Mint minden új kezdeményezés esetén, további tudományos kutatásokra van szükség, hogy a részletekre fény derüljön. Számos kulcsfontosságú marker létezik ebben a témában is: mint például a TM T-sejtekre gyakorolt hatása.

Tom Roth töretlen lelkesedéssel folytatja munkáját a TM-HIV programban és az is biztos, hogy a David Lynch Alapítvány teljes vállszélességgel áll a kezdeményezés mögött.

2014. október 30-án rendezte meg a David Lynch Alapítvány a TM-HIV szeminárium-sajtótájékoztatót a San Francisco AIDS Alapítvánnyal karöltve:

A bejegyzés trackback címe:

https://meditacio.blog.hu/api/trackback/id/tr836859129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása