Háborús menekültek poszttraumatikus stressz-szindrómájának (PTSD) enyhítése a Transzcendentális Meditáció segítségével.

Az új kutatás tanúsága szerint azoknál a kongói háborús menekülteknél, akik megtanulták a Transzcendentális Meditációt, szignifikáns csökkenést mutattak a poszttraumatikus stressz-szindrómára jellemző tünetek az első tíz napban, majd ezt követően a további 20 napon belül tünetmentessé váltak a vizsgált személyek.

PTSD-meditacio.pngA Transzcendentális Meditációt gyakorló afrikai menekültek - forrás: http://www.davidlynchfoundation.org/africa.html

A tanulmányt 2014. februárjában közölték a Journal of Traumatic Stress című kiadványban, a 11 alany 10. és 30. napon végzett vizsgálati eredményeinek összesítése alapján.

ptsd-war-refugees-transcendental-meditation-225x300_1.jpgDr. Brian Rees (jobb oldali képen) korábbi tanulmányában, mely a US Army Reserve Medical Corps segítségével valósult meg, a fentihez hasonló eredménnyel zárták a 30. meditációval töltött napot, amikor is a Transzcendentális Meditáció hatására 90%-os javulás volt megfigyelhető valamennyi tünet tekintetében. Az is meglepte a kutatókat, hogy jelentős javulás már a 10. vizsgálati napon megfigyelhető volt. Ebben a kutatásban PTSD-ben szenvedő katonákat választottak ki a vizsgálat alanyainak. A vizsgált alanyok átlagosan 77.9-es stresszértékekkel bírtak a vizsgálat elején, majd mindösszesen 10 nap TM gyakorlás hatására PTSD értékeik 48-ra csökkentek, ami a szignifikáns klinikai átlagnak felel meg.

ptsd-war-refugees-meditation-helps-in-10-days.pngA vizsgálat kezdeti szakasza 90 napig tartott, melyet a fenti MUM-grafikon illusztrál. A 90 napot követően három turnusban vizsgálták a személyeket. Az első, PTSD-vel terhelt időszakot az alapszint jelöli, piros oszlopban. Ezt követően a TM elsajátítása 8 napon belül lezajlott tökéletesen. Az első 10 nap után a TM gyakorló kongóiak átlagos értékei 48-ra, majd 35.3-as értékre csökkent, melyet 30 nap rendszeres meditációval értek el. A 35-ös érték esetében a páciensek már szorongásos panaszokkal nem rendelkeznek, ekkor gyakorlatilag tünetmentes állapotról beszélünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://meditacio.blog.hu/api/trackback/id/tr766644073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása