Shut-your-eyes-so-your-heart-may-become-your-eye…-.jpgKito Mbiango művész, meditáló elmondása szerint a TM a legtisztább eszközt nyújtja számára ahhoz, hogy a világhoz kapcsolódjon. Alkotó munkája során együtt lüktet a természettel, amely cselekvésre készteti őt. Művészete a kollektív tudatot tükrözi. „Olyanok vagyunk, mint az óceán, amely vízcseppekből áll össze. A művészet végső üzenete: Mi egyek vagyunk!”

Kito Mbiango művészeti alkotásait olyan „vizuális faliszőnyegekként” is szemlélhetjük, amelyek feltárják bennünk a természettel való kapcsolatot. Vintage stílusú fotói és festményei akár tudományos, akár térképészeti forrású háttereket kaphatnak. Ugyanakkor művei között számos irodalmi ihletésű munka is megtalálható. Az anyagválasztása gazdag, lelkiállapotától függően választ szövet, vászon, fa stb. alapokat.

Kito édesanyja belga, édesapja kongói származású; ő jelenleg New Yorkban él és alkot. Művészeti munkái szerepeltek már a Town & Country, Architectural Digest, Taschen Miami és Luxe magazinokban. Dolgozott a Unicef, a Leonardo DiCaprio Foundation, Voices United, Haiti Art Relief Fund, Fotorelief és a Heal Afrika megsegítésének céljából is. Utóbbi jótékonysági szervezeteknek felajánlotta műveit, hogy az azokért befolyt összegből küldetésüket finanszírozhassák.

Két évvel ezelőtt Kito megtanulta a Transzcendentális Meditációt (TM) a David Lynch Alapítvány támogatásával. Döntésében párja Jill Van den Brule támogatta, akivel néhány hónap után már együtt meditáltak minden reggel.

„A TM-et Jill hatására sajátítottam el. Elmondta nekem, hogy mennyire fontos volt neki a TM, különösen a stressz kezelésében és egy trauma kapcsán – melyet az ENSZ-ben végzett munka alkalmával, a haiti földrengés során élt át, 2010-ben.” Kito arról is beszélt, hogy Jill véleménye szerint a Transzcendentális Meditáció segített neki, hogy megtartsa a hitét magasabb célok elérése érdekében, nem hagyta, hogy az ego és a bizonytalanság vegyen rajta erőt. A kudarctól való félelem ugyanis sok esetben akadályozza a teljesítmény növekedését. A TM segített Jillnek, hogy megerősítse a kapcsolatát társaival az ENSZ-ben és az együttműködő legyen a munkakörnyezetben. „Az én elmémben a TM a gyógyulás gyógyító útja” – mondta Kito.

A Transzcendentális Meditáció gyakorlásával kapcsolatban a művész rámutatott arra is, hogy „az elmének pihennie kell ahhoz, hogy összpontosíthasson, hogy a legnagyobb potenciált nyújtsa. Mióta meditálok, képes vagyok kezelni a stresszt, elsősorban a fontos dolgokra fókuszálok, köztük szeretett gyermekeimre”.

„Jill és én rendkívül érzékeny emberek vagyunk, a TM lehetővé tette számunkra, hogy kezelni tudjuk az érzelmeinket, melyek ilyetén módon nagyon egészséges formában áramolnak keresztül rajtunk. Ha egy olyan pulzáló városban élsz, mint New York, akkor kell egy különösen hatékony és egyszerű eszköz, amely lehetővé teszi, hogy az elme lélegezzen, ami által fiatalodnak az érzékek és a képzeletre is élénkítőleg hat.”

Kito alkotó munkájára is rendkívüli hatással van a Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlása. „A TM megadja nekem a szabadságot és bátorságot, hogy bővítsem művészi filozófiámat és kreatív folyamatokat fedezzek fel.” A művész megfogalmazta azt is, hogy a meditációnak köszönhetően felismerte ezt az ún. szimbiózist, mely az ember és a természet kapcsolatának alapja. Ez munkáinak jelentős részében is visszaköszön. Másrészt türelmet is tanult, felismerte, hogy egy-egy alkotáshoz időre van szükség.

Kito jelenleg egy kiállításon dolgozik, New Yorkban, amely tervei szerint 2015-ben készül el, munkáját egy humanitárius segélyezési projeckt keretében készíti. Elárulta azt is, hogy a TM ugyanolyan fontos számára akár az ecset és a vásznak, mert megkönnyíti a mélyebb kapcsolat kialakítását tudata mélyebb szintjével.

A bejegyzés trackback címe:

https://meditacio.blog.hu/api/trackback/id/tr96894089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása