A Transzcendentális Meditáció, és haladó programja, a TM-Szidhi a mai napig a legkutatottabb, így a tudományos világ számára a legelismertebb mentális (meditációs) módszerek. Az elmúlt 50 évben közel 600 tudományos kutatást végeztek a TM–TM-Szidhi-programról, e tanulmányok közül 160-at publikáltak független neves nemzetközi szaklapok. Az 1970 és 1996 között végzett tudományos kutatásokat 6 vaskos könyvben adták ki, az 1996 és 2005 között végzett 81 új kutatási eredmény jelent meg a soron következő, 7. kiadásban.

Tudkut-7.jpgA Transzcendentális Meditáció kutatási fejlődése

Scientific-American.pngAz 1960-as évek közepén Maharishi Mahesh Yogi, a TM alapítója felhívással fordult a kutatók felé annak érdekében, hogy objektív módszerekkel vizsgálják a TM testi-lelki hatásait. A felhíváshoz elsőként Dr. Robert Keith Wallace doktorandusz hallgató csatlakozott a Kalifornia Egyetemtől. Dr. Wallace kutatásai igazolták elsőként, hogy a Transzcendentális Meditáció gyakorlata során az egyén a negyedik fő tudatállapotot, a tiszta tudatot tapasztalja meg. A pihenő éberségként elnevezett, egyedülálló fiziológiai állapottal azonosítható tudatállapot teljesen különbözik a megszokott, mindenki által tapasztalt ébrenléttől, álmodástól és a mélyalvástól. A Wallace-kutatás volt az első, ami megjelent 1970-ben a neves tudományos folyóiratban, a Science-ban. Rá két évvel, 1972-ben a Scientific American-ban jelent meg TM kutatási publikáció. 1972-őt követően lavinaszerűen jelentek meg újabb publikációk, dokumentálva a TM holisztikus hatását az elmére, a testre, a viselkedésre és a társadalom egészére. A TM-kutatásoknak köszönheti a tudományos világ azt is, hogy a tudatkutatás új tudományággá fejlődött ki.

A 7. kötet fő témakörei

  1. Tm-Diagram3.pngA Transzcendentális Tudat EEG-je és a magasabb tudatállapotok

    A 7. kötetben Dr. Fred Travis agykutató legújabb neurológiai kutatásai szerepelnek, melyek megerősítik a korábbi agykutatási eredményeket. Dr. Travis ás kutató munkatársainak tanulmányai ismét igazolják azt a mérési eredményt, miszerint a Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlása rendezett, koherens agyműködést eredményez, ezzel szemben a hagyományos, csukott szemű pihenés során nem figyelhető meg az agy egészét tekintve semmilyen rendezettség. Dr. Travis emellett vizsgálta az agy tevékenységét a cselekvés, a hétköznapi aktivitások során, s azt állapította meg, hogy a TM hosszú távú gyakorlásának eredményeként a 4. tudatállapot, a tiszta vagy Transzcendentális Tudat stabil alapként jelenik meg a 3 hétköznapi tudatállapot mellett – a 3 relatív tudatállapot egymást váltogatja, ám a 4. tudatállapot tartósan, és változatlanul jelen lesz. A 4. tudatállapot e stabilizációját, állandó jelenlétét hívjuk 5. tudatállapotnak, azaz a Kozmikus Tudatnak.

  2. Javuló szív- és érrendszeri egészség

    Robert-Schneider.pngA 7. kötetben Dr. Robert Schneider nyújt mély betekintést a TM szív- és érrendszerre kifejtett hatásáról.  Például egy hosszútávú, a legszigorúbb kutatási módszertant alkalmazó kutatás azt találta, hogy a Transzcendentális Meditáció gyakorlása 1 év múltán csökkenti a diasztolés vérnyomást a magas vérnyomású betegek esetén, valamint alacsonyabb vérnyomáscsökkentő gyógyszerfogyasztást is igazolt, ezzel szemben az egészségügyi oktatásban részesülő betegek esetén nem figyeltek meg számottevő változásokat. Egy másik tanulmány azt igazolta, hogy a TM 9 hónapnyi gyakorlást követően csökkenti a nyaki verőér érelmeszesedését. A nyaki verőér érelmeszesedése agyvérzést okozhat.

    Egy másik, hosszútávú követéses vizsgálat olyan idős hypertoniás betegeket elemzett, akik megtanulták a Transzcendentális Meditációt. Körükben 23%-kal csökkent az általános halálozási arány, és 30%-kal a szív- és érrendszeri betegségekre visszavezethető halálozás.

  3. Magasabb szintű kognitív és személyiség-integráció

    Study4.pngA 7. kötetben számos olyan tanulmány is megjelent, melyek a TM mentális képességfejlesztő hatásáról számoltak be. A serdülőkor után nem figyelhető meg a kognitív képességek és a személyiség-integráció természetes fejlődése, ezzel ellentétben a TM-gyakorlók esetében kimutatható a pozitív változás. Az új kötet 3, tajvani középiskolás tanulókon végzett tudományos kutatást ismertet. A kutatás szerint azok, akik megtanulták a Transzcendentális Meditációt, széles körű mentális képesség-javulást mutatnak olyan területeken, mint a kreativitás, a gyakorlati intelligencia, a szellemi hatékonyság és az elvont intelligencia.

    Egy 10 éves, hosszútávú tanulmány azt igazolta, hogy azon egyetemi hallgatók, akik rendszeresen gyakorolják a TM-technikát, esetükben drámai mértékben javul az önfejlődés és a személyiség-integráció, összehasonlítva 3 egyetem kontroll diákcsoportjával. A TM-et rendszeresen gyakorló diákcsoport 38%-ka mutatott nagyon magas szintű önfejlődést, szemben a kontroll-csoport 1%-os eredményével.

Díjmentes TM-előadások: TM-tanfolyam.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://meditacio.blog.hu/api/trackback/id/tr505684775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása