A Physiology & Behavior nevű szakfolyóirat 2001. január-februári számának 141-146. oldalán megjelent tanulmány szerint a Transzcendentális Meditáció napi kétszer 20 perces gyakorlása előnyös hatással van a szimpatikus mellékvese-rendszer által termelt katekolamin plazmaszintre.

A tanulmányt két spanyolországi kórház, a Reina Sofı́a Hospital (Cordoba) és a Virgen de las Nieves Hospital (Granada) 9 kutatóorvosa végezte el. A kutatás során két csoportot állítottak fel: az egyik csoportba 19 olyan felnőtt tartozott, akik rendszeresen gyakorolták a Transzcendentális Meditációt és annak haladó programját, a TM-Szidhit, míg a másik csoportba olyan 16 (egészséges) személyt soroltak, akik nem gyakoroltak semmilyen meditációt vagy relaxációt.

A vizsgálat során naponta kétszer, reggel és este mérték a két csoport esetében a (pozitív izgalmi állapotért felelős) noradrenalin-, valamint a reggeli adrenalin-szintet. Mindkét katekolamin-hormon-szint szignifikánsan alacsonyabb volt a TM-et gyakorló csoport esetében.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlása jelentős hatással van a szimpatikus-mellékvese medulla rendszerre, így a napi stressz okozta hormonális válasz alacsonyabb a TM-et gyakorlók esetében.

adrenalin.jpg
Díjmentes Transzcendentális Meditáció előadások: TM-tanfolyam.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://meditacio.blog.hu/api/trackback/id/tr135628852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása