Dr. Carla Linton Brown 295 oldalas doktori disszertációt írt a Transzcendentális Meditáció és a TM-Szidhi program csoportos gyakorlásának közel-keleti háborús övezetre gyakorolt hatásairól.

Egy 1983-as, két hónapig tartó izraeli koherencia-teremtő csoportot naponkénti lebontásban követő vizsgálat megmutatta, hogy azokon a napokon, amikor a csoport létszáma magas volt, a szomszédos Libanonban, a háború halálos áldozatainak száma 76%-kal csökkent. E két hónap során a bűnesetek, a közlekedési balesetek, a tűzesetek és a társadalmi stresszt jelző más esetek száma is csökkenésnek indult Izraelben. A hatást okozó egyéb lehetséges tényezőket (hétvége, ünnepnapok, időjárás) statisztikai módszerekkel kizárták.
(Journal of Conflict Resolution 32:776-812, 1988; Journal of Conflict Resolution 34: 756-768,1990)


Ezeket az eredményeket a következő két éves időszak során (amikor a leghevesebben tombolt a libanoni háború), hét egymás után végzett kísérlet igazolta újra és újra.

E beavatkozások még az alábbi eredményekkel jártak:

  • A háborús tevékenységekhez köthető halálozások száma összesen 71%-kal csökkent
  • A háborús tevékenységekhez köthető sebesülések száma összesen 68%-kal csökkent
  • A konfliktus szintje 48%-kal zuhant
  • A szembenálló felek közötti kooperáció 66%-kal nőtt


Annak a valószínűsége, hogy ezek az összesített hatások pusztán a véletlen eredményei lennének, kevesebb, mint egy a tíz a tizenkilencedikenhez. Így ez a társadalmi stresszt és konfliktust csökkentő hatás a társadalomtudományok legjobban megalapozott jelensége.
(A tanulmány elhangzott: 85th Annual Meeting of the American Political Science Association, September 1989, and Dissertation Abstracts International 1988; 49(8): 2381A)

A bejegyzés trackback címe:

https://meditacio.blog.hu/api/trackback/id/tr155287641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása