Ezúttal egy németországi és hollandiai, az International Institute of Biophysics (Neuss - Németország), a Karl und Veronica Carstens-Stiftung (Essen - Németország), valamint az Utrecht University, Faculty of Biology (Utrecht – Hollandia) intézetek által elvégzett tudományos kutatási eredményről számolok be, mely a Journal of Alternative & Complementary Medicine szakfolyóirat 2008/14. számában jelent meg. A kutatás az oxidatív stressz (a szabad gyökök) meditációs módszerekkel történő csökkentését vizsgálta. A vizsgált módszerek a következők voltak: Transzcendentális Meditáció (TM) [a kék ábrán vörös színnel jelölve], az „OMT”-csoportban a Tao, a Zen, a keresztény és a hindu jóga-meditáció [a kék ábrán sárga színnel jelölve], valamint a kontroll, semmilyen módszert nem gyakorló alanyok [a kék ábrán rózsaszín színnel jelölve].

szabadgyok-meditacio.gifAz egyes vizsgálati csoportok létszáma 20 fő volt, így összesen 60 fő részvételével végezték a kutatást. A kontroll, nem-meditáló csoport tagjai a kutatás előtt arról nyilatkoztak, hogy egészségesek, és nem dohányoznak. A szabad gyökök vizsgálatát 12 anatómiai ponton végezték, így többek közt az elülső testrészen, a fejen, a nyakon és a kezeken.

A vizsgálat szerint a Transzcendentális Meditáció legnagyobb mértékben, 27 százalékkal, az „OMT”-csoport meditációs módszerei pedig 17 százalékkal csökkentették a vizsgált alanyok esetében a szabad gyököket, összehasonlítva a kontroll, nem-meditáló csoporttal. A vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a meditáció rendszeres gyakorlása csökkenti az oxidációs stresszt, a szabad gyököket. Az oxidációs stresszről Dr. Pados Gyula, c. egyetemi docens cikkében lehet olvasni: http://bit.ly/17Qt6Vx

---
A Transzcendentális Meditációval két díjmentes előadás keretében lehet megismerkedni, az előadások időpontjáról, helyszínéről a tm-tanfolyam.hu címen lehet érdeklődni.

A bejegyzés trackback címe:

https://meditacio.blog.hu/api/trackback/id/tr875293647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása