A jóga meghatározását, hatásait tömör aforizmákként leíró Maharishi Patandzsali említést tesz róla, hogy a jóga gyakorlásakor - az elme lecsendesedésének bekövetkeztével - milyen minőségek jelennek meg az egyénben, és a környezetében. Az egyik ilyen minőség az ellenségeskedés, az erőszak és a negativitás csökkenése.

Jóga-szútrák 2.35:
tat-szannidhau vaira-tjágah

Az ő (tat) közelében (szannidhau) az ellenségeskedés (vaira) elhagyása (tjágah) [történik]. Egy elcsendesedett elmeállapot közelségében az összes viszály megszűnik.

Közel 50 szociológiai tudományos kutatás igazolja, hogy a Transzcendentális Meditáció (TM) és a haladó TM-Szidhi program csoportos gyakorlásának eredményeként a társadalom kollektív tudatában csökken a stressz, a feszültség, ami a bűnözés, a társadalmi konfliktusok, a balesetek csökkenésében mutatkozik meg. A jelenséget a szociológia Maharishi-hatásként ismeri. Az alábbiakban szakfolyóiratokban megjelent tudományos kutatásokból szemezgetek, illetve a TM-Szidhi-gyakorlás neurofiziológiai, valamint a vér biokémiája terén történő változást említem olyan személyek esetén, akik nem gyakorolták a módszert, azonban a testükben igazolható módon változás történt. Az online elérhető kutatási forrásokat, referenciákat szokás szerint linkezem. A tudományos kutatások igazolják a tudat mezőhatását, így a Jung-féle kollektív tudat meglétét is.

Csökkenő erőszak és háborús események

  • Egy kéthónapos izraeli TM találkozó idején a napokra lebontott elemzés szerint a halálos áldozatok száma 76%-kal csökkent a szomszédos Libanonban. Ezzel egy időben a bűnözés, a közúti balesetek, és a tűzesetek száma csökkent Izraelben. Más lehetséges okok (pl: hétvége, ünnepnap, időjárás) statisztikailag ellenőrizve voltak. Kutatási referencia: The Journal of Conflict Resolution, 32, 776-812.

  • Egy több mint 27 hónapos időszak napról napra követett elemzése szerint hét különböző TM-Szidhi találkozó alatt a háborús áldozatok száma átlag 71%-kal csökkent Libanonban. [Bemutatva az American Psychological Association és az American Political Science Association előtt.]

  • 24 városban, ahol a lakosság 1%-a elkezdte gyakorolni a TM-technikát, a bűnözés lecsökkent, összehasonlítva 24 kontroll várossal. A bűnözés csökkenő tendenciája fennmaradt az 1%-os határ elérése utáni öt évben is. A bűnözésre hatással levő egyéb tényezőket ellenőrizték (népsűrűség, átlagos iskolázottsági szint, munkanélküliség, stb). Kutatási referencia: Journal of Crime and Justice, 4, 25-45.

  • Egy hetekre lebontott kétéves felmérés szerint a résztvevők számának növekedésével az erőszakos bűncselekmények száma csökkent egy nagy TM találkozó idején Washington D.C-ben. Kutatási referencia:  Journal of Mind and Behavior, 9, 457-485.

  • Egy négy éves periódus hetekre lebontott vizsgálata szerint amikor Iowa államban egy rendkívül nagy TM-Szidhi találkozón a résztvevők száma nőtt, akkor az egész Egyesült Államokban csökkent az erőszakos halálesetek száma (emberölés, öngyilkosság, balesetek.) Kutatási referencia: Social Indicators Research, 22, 399-418.

  • Manilában, Új Delhiben, Puerto Ricoban és Washington D.C-ben tartott ideiglenes TM találkozók következtében statisztikailag jelentős visszaesést mértek az erőszakos bűncselekményekben. Kutatási referencia: Journal of Mind and Behavior, 8, 67-104.

  • A Rand Corporation által készített statisztikák szerint a három legnagyobb TM-Szidhi találkozó idején (kb. 7000 résztvevő) a terrorizmus világszerte 72%-kal csökkent. Ezzel egy időben minden nemzetközi konfliktus 30%-kal mérséklődött. [Bemutatva az American Political Science Association előtt.]

A „távhatás” igazolása: agyhullám-koherencia, és a szerotonin-szint emelkedése

  • Amikor egy személy a TM és TM-Szidhi program gyakorlásakor megnövekedett agyhullám-koherenciát hozott létre, egy pár másodperc múlva a nem-meditálóknál egy másik szobában hasonló növekedést tapasztaltak. Kutatási referencia: International Journal of Neuroscience, 49, 203-211.

  • Hat különböző napon, abban az időben amikor egy TM találkozón 3000 ember elkezdett meditálni, két személy 1200 mérfölddel távolabb megnövekedett agyhullám-koherenciát kezdett mutatni. Azokon a napokon, amikor a nagy csoport nem meditált, semmilyen hatást sem tapasztaltak. Kutatási referencia: International Journal of Neuroscience, 16, 203-209.

  • Azokon a napokon, amikor egy TM találkozón az Maharishi Nemzetközi Egyetemen megnőtt a részvétel, a helyi (Faifield, Iowa) nem-meditálók testében megnőtt a szerotonin szintje. A magas szerotonin szint az agresszivitás és ellenségeskedés csökkenésével van összefüggésben - mely egy lehetséges fiziológiai magyarázata a bűnözés és a háborúk mérséklődésének. Kutatási referencia: Society for Neuroscience Abstracts, 14, 372.

---
A Transzcendentális Meditációval két díjmentes előadás keretében lehet megismerkedni, az előadások időpontjáról, helyszínéről a tm-tanfolyam.hu címen lehet érdeklődni.

A bejegyzés trackback címe:

https://meditacio.blog.hu/api/trackback/id/tr765298092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása