HHL-meditacio_1.png
Dr-Bhatt-Deepak.jpgA Transzcendentális Meditáció (TM) gyakorlását javasolja a Harvard Medical School által kiadásra kerülő Harvard Health Letter 2013. augusztusi (38.) számának 3. oldalán Prof. Dr. Bhatt Deepak kardiológus.

Deepak doktor a „Meditáció szignifikáns hatásokkal bír a szívre” című cikkében a legújabb kutatási eredményekre hivatkozik, miszerint „azok az emberek, akik meditálnak, esetükben sokkal kevésbé valószínű öt esztendőn belül a szívinfarktus, az agyvérzés vagy az elhalálozás”. A szívgyógyász-professzor szerint a „meditáció hasznos a szív-érrendszeri kockázat csökkentése terén – ajánlom a gyakorlását a diéta és a testmozgás mellett”.

Dr. Bhatt levelében azt magyarázza, hogy a meditáció élettanilag hatással van a változást okozó agyi aktivitásokra, funkciókra. „Csökkentheti a pulzusszámot, a vérnyomást, a légzési sebességet, az oxigén-fogyasztást, az adrenalin- és a kortizol-szintjét; felszabadul a stresszhormon” – olvashatjuk Dr. Bhatt cikkében.

Az American Heart Association ajánlja a Transzcendentális Meditációt

Az amerikai kardiológusokat, szívgyógyászokat tömörítő legnagyobb szakmai szervezet, az American Heart Association 59 oldalas, a magas vérnyomás alternatív módszerekkel – így a Transzcendentális Meditációval – történő kezelési lehetőségeit vizsgáló kutatási eredményét közölte a Hypertension szakfolyóirat a 2013. április 22.-ei számában: http://bit.ly/AHA-TM

A Transzcendentális Meditáció hatásait a klinikai gyakorlatban a csökkenő vérnyomással lehet megfeleltetni az American Heart Association állásfoglalása szerint.

A kutatás olyan, magas vérnyomással küzdő személyeket vizsgált, akik számos alternatív módszert próbáltak alkalmazni a vérnyomás csökkentése érdekében. E módszerek: Transzcendentális Meditáció, a Jon Kabat-Zinn-féle éberségmeditáció, Iyengar-jóga, biofeedback, éberség-alapú stresszcsökkentés (MBSR), más relaxációs technikák, akkupunktúra, eszköz-vezérelt légzés-szabályozás, dinamikus aerobik, dinamikus edzés, izometrikus kézgyakorlatok – olvasható a tminfo.hu-n.

Dr. César Molina, a Yale és a Stanford Egyetem kardiológusa:

Kiterjedt orvosi praxisomban naponta 20-30 pácienssel találkozom. Gyakran ajánlom nekik a TM-technikát, mivel számos bizonyíték támasztja alá, hogy a TM javítja a szív- és érrendszeri egészséget. A TM-et rendkívül egyszerű szóba hozni az olyan páciensek esetében, akik aktívan szeretnének részt vállalni gyógyulásukban. Könnyedén megtanulható, erőfeszítés nélküli technikaként mutatom be ezt a módszert. Sajnos azonban néhányan úgy jönnek a rendelőmbe, hogy csak a csodatévő tablettát várják. Tabletta van, de csak ennyit adhatok. A csoda nem ezekben van.

Úgy vélem, a TM-nél nincs jobb orvosság. Rendkívül hatásos beavatkozás, mivel igen könnyedén eljuttat egy pihenő, de mégis éber állapotba, amelyet Transzcendentális Tudatnak neveznek. Ebben az összes fiziológiai folyamat egyensúlyba kerül. A szív- és érrendszer felettébb érzékeny erre az egyensúlyra, ennek következtében a TM igen hatásos az effajta megbetegedések kezelésében...

A Harvard Medical School kardiológus-professzora, Dr. Bhatt Deepak, Dr. César Molina, a Yale és a Stanford Egyetem kardiológusa, illetve az Amerikai Szívgyógyászok Társasága által javasolt Transzcendentális Meditációval két díjmentes előadás keretében lehet megismerkedni. Az előadások helyszínéről, időpontjairól a TM-tanfolyam.hu címen lehet érdeklődni.

A bejegyzés trackback címe:

https://meditacio.blog.hu/api/trackback/id/tr585619674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása