A vonásszorongás az egyén különféle szituációkra, élethelyzetekre adott szorongás-válasza. Gyakorta előfordul az élsportolók esetében is. A vonásszorongás csökkentésének hatásfokát vizsgálta egy, a Journal of Clinical Psychology című – klinikai pszichológiai kutatásokat ismertető – szakfolyóiratban megjelent kutatási metaanalízis. A tanulmány 146 tudományos kutatási eredményt hasonlított össze a különféle meditációs, relaxációs technikák vonásszorongásra kifejtett hatása terén. E tanulmány ismét rávilágított arra a tényre, hogy az egyes meditációs, relaxációs módszerek nem egyformák – mind működési mechanizmusukban, ennek okán a kifejtett hatásaikban is eltérőek, ezért az adott technika hatásait nem lehet megfeleltetni a többi módszerével.

A 146 tudományos kutatás a következő módszereket vizsgálta: Transzcendentális Meditáció, Progresszív Relaxáció (PR), Benson-féle Relaxációs Válasz technika, koncentrációs meditáció, szanszkrit mantra meditáció, EMG biofeedback, placebo-módszerek. A 146 kutatási eredmény metaanalízise megállapította, hogy a Transzcendentális Meditáció több mint kétszer hatékonyabb a vonásszorongás csökkentése terén, mint a többi vizsgált módszer. A TM-en kívül egyetlen módszer sem volt hatékonyabb a placebonál. A koncentrációt, erőlködést alkalmazó – így az elme számára fárasztó, nem kényelmes – meditációk a vizsgálati eredmények szerint kis mértékben növelik a szorongást, mint az alábbi grafikonon látható:

Meditacio-vonasszorongas.jpg

Az összehasonlító metaanalízis figyelembe vett minden analitikai kutatási szempontot, ami megváltoztathatja az eredményeket. E szempontok között szerepelt a mentális egészségi állapot a kor és a nem szerint, a kísérletben résztvevők hozzáállása, a lemorzsolódás, stb.

A Transzcendentális Meditáció erőfeszítés-mentes, így a szorongásban szenvedők számára is könnyedén gyakorolható módszerével két díjmentes előadás keretében lehet megismerkedni. Az előadások helyszínéről, időpontjairól a TM-tanfolyam.hu címen lehet érdeklődni.

A bejegyzés trackback címe:

https://meditacio.blog.hu/api/trackback/id/tr675387887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása