Arianna Huffington adott róla hírt a Facebook-oldalán, hogy a Huffington Post szerkesztősége megtanulta a Transzcendentális Meditációt:

Nagyon hálásak vagyunk Bob Rothnak, a David Lynch Alapítvány ügyvezető igazgatójának, hogy eljött Transzcendentális Meditációt tanítani a Huffington Post szerkesztőségének az új meditációs helyiségünkben.

Szeretjük metaforáját az elméről, mely az óceán felszínéhez hasonlítható – telis-tele nagy hullámokkal –, mely szerint mindannyian meglelhetjük a csendet és a nyugalmat – az óceán fenekén – amit a meditációval „csapolhatunk” meg.

huffpost-meditacio.jpg

Antal Béla

music-of-david-lynch.png2015. április 1-jén, a Los Angeles-i Ace Hotelben kerül megrendezésre egy nagyszabású koncert, melyet a neves filmrendező David Lynch alapítványának megalakulása 10. évfordulója alkalmából szerveznek. A koncerten az alábbi neves művészek fognak fellépni:

Angelo Badalamenti
Chrysta Bell
Donovan
Duran Duran
Jim James (My Morning Jacket)
Julee Cruise
Karen O (Yeah Yeah Yeah's)
Kinny Landrum
Moby
Rob Mathes
Sky Ferreira
Steven Drozd (The Flaming Lips)
Tenisz
Wayne Coyne (The Flaming Lips)
Zola Jesus

A show zenei rendezője Rob Mathes Emmy-díjas és Grammy-díjra jelölt rendező. Számos munkája közül kiemelhető Sting, Bruce Springteen, Elton John, Lou Reed, Aretha Franklin, Eric Clapton valamint a klasszikus művészek közül Yo Yo Ma, Luciano Pavarotti, Bryn Terfel, Renée Fleming oldalán végzett munkássága. Mathes volt felelős Obama elnök beiktatási ceremóniájának a lebonyolításáért is a Lincoln Memorialban.

Az Alapítvány tíz évvel ezelőtti indulása óta számos egyénnek nyújtott lehetőséget arra, hogy ösztöndíjjal sajátíthassa el a Transzcendentális Meditáció technikáját. Több mint fél millió veszélyeztetett fiatalhoz, PTSD-szindrómában szenvedő veteránhoz, hátrányos helyzetű asszonyhoz, családon belüli erőszak áldozataihoz és fogvatartottakhoz jutott el a technika az Alapítvány áldásos munkájának köszönhetően.

music-david-lynch-los-angeles-ace-hotel-theater1.jpg

Antal Béla

687202_1108474876001.jpg

Sharon Isbin korunk vezető klasszikus gitárművésze. Érdemeiért a „Legjobb klasszikus gitárművész” címet kapta meg a Guitar Player magazintól, két klasszikus Grammy-díjban is részesült (2001 és 2010-ben). Andrés Segovia egykori tanítványaként indult a pályán, a Yale Egyetemen végzett, s játszott már többek közt a Fehér Házban és a Carnegie Hallban is. Sikerét annak is köszönheti, hogy olyan hangszeren játszik, melyen főleg férfiak brillíroznak, de Isbin tehetsége kétségtelen. Említésre méltó a Public Television adásán játszott Troubador című dokumentumfilm, melyben alkotói előadásmódjáról, több előadóval együttműködve, különböző műfajokon át népszerűsítették alkotói munkásságát.

Munkái révén széles palettát jelenít meg mondanivaló tekintetében. A John Coriglianoval való együttműködése gyümölcseként hozták létre például a „Monet of Classical Guitar” produkciót, melyben a zene, az érzelmek és a színek szorosan összefonódva jelennek meg.

Isbin az érzések kifejezésére nagy hangsúlyt fektet munkáiban. „Imádom, hogy kifejezhető a gitáron a líraiság, a dinamikai kontrasztok, árnyalatok, a mondanivaló, az artikuláció, és egy sereg szín, valamint a hangszínek” – mondja. Munkáiban egy ún. „háromdimenziós mélységet” igyekszik létrehozni. A gitárhangzást úgy alakítja, hogy valamely emberi hanggal, érzelemmel lehessen társítani, valamint a dallamok árnyalatokat, mély érzéseket közvetítsenek a hallgató felé.

Isbin a zenélés kreatív folyamatát rendezői játékhoz hasonlítja: „Azt a zenét választom, amit szeretek, ami beszél hozzám, s megkönnyíti a kifejezést. Minél többet játszom egy új darabot, annál többet fedezek fel benne. A célom az, hogy belépjek a zeneszerző tudatába, hogy milyen érzések, érzelmek fejeződnek ki belül. Olyan módon teszem ezt, hogy felkutatom a darab különböző karaktereit, színeit egy-egy részen belül.”

Isbin a gitártanszéket vezeti az „Aspen Music Festival”-on és a Juilliard Iskolában. Utóbbiakban egy saját fejlesztésű technikát tanít klasszikus gitáron. Széles skálán mozog, hiszen bossa novától, jazztől a folk műfajig számos terepen játszik. Műfaji sokszínűségét ő is elismerte, de a jazz, bossa nova, country, rock, sőt a filmzenei munka harmóniájára esküszik. Legfontosabb számára, hogy a hallgatók érzelmeket, líraiságot, érzékiséget és szenvedélyt fedezzenek fel munkáiban.

Az 58 éves művésznő pályájának „titkos segítője” is van, hiszen már 17 éves kora óta rendszeresen gyakorolja a Transzcendentális Meditáció Technikáját. Egy nemrégiben a New York Timesnak adott interjúban így nyilatkozott a módszerről: „Húsz percet gyakorlom reggel és húsz percig délután. Valóban úgy gondolom, hogy segített azzá válnom, aki vagyok. Mivel nem mindennapi módon szabadít meg a stressztől, hagyja, hogy feloldódjon, így tudok koncentrálni, arra összpontosítani, amire akarok és energiával tölt fel, összességében nagyon pozitív dolog.”

Beszámolója kapcsán a technika gyakorlásával szerzett tapasztalatokat az élsportolók „zóna” élményéhez hasonlítja. Állítása szerint: „A TM valóban segít, hogy hozzáférjek belső kreativitásomhoz. A meditáció olyasvalami, ami megkönnyíti a mélyről való merítést, amikor a színpadon vagyok.” Előadásai közben mintegy egységet, közösséget vállal hallgatóival, s „zenei utazásra” invitálja őket. Előadásai rendkívül erősek, egyedülállóak és mély tartalmúak. Isbin munkájában a kreativitás elengedhetetlen, melyhez a TM komoly segítséget nyújt a számára: „A TM olyan hatékonysággal csökkenti a stresszt és koncentrálja a figyelmet, hogy éles lézerként leszünk tőle képesek összpontosítani minden feladatra. A TM gyakorlása inspirált a kreativitás magaslataira több területen is: zenészként, rendezőként, íróként és művészeti vezetőként.”

Díjmentes TM-előadások: TM-tanfolyam.hu

Antal Béla

nn20121123a9a.jpg

Dr. Yukio Hatoyama Japán miniszterelnöke volt 2009-2010-ben. Elnyerte a Maharishi Menedzsment Egyetem tiszteletbeli jogi doktorátusát, a diplomaátadó ünnepségen beszédet fog tartani 2015. májusában. „Ez egy óriási megtiszteltetés, hogy a japán miniszterelnök beszél majd a diplomaosztón” – mondta a MUM rektora, Dr. Bevan Morris.

Dr. Hatoyama a Liberális Demokrata Párt élén komoly munkát folytatott a többpártrendszer bevezetése és az évtizedek óta fennálló egypártrendszer megdöntése ellen. 2009-ben lett az LD Párt elnöke, s választási győzelméig vezette azt. Előkelő japán család sarja, akik régóta a kormány szolgálatában állnak. Dédapja a képviselőház kiváló szónoka volt a 19. század végén. Nagyapja miniszterelnök volt az 1950'-es években, édesapja pedig japán külügyminiszter, öccse szolgált a belügyminisztériumban és a hírközlésnek is.

Családja a felsőoktatásban is komoly múltra tekint vissza. Dédapja miután feladta a kormányzati munkát, elnöke lett a Waseda Egyetemnek, s Dr. Hatoyama nagyanyja alapította a Kyoritsu Női Egyetemet.

Hatoyamas mérnöki diplomát szerzett a Tokio Egyetemen, PhD-mérnöki oklevelét Stanfordban szerezte. Professzora volt a Tokyo Institute of Technologynek, és a Senshu Egyetemnek.

Politikai pályafutása 1986-ban kezdődött, amikor beválasztották a képviselőházba. Őt tették meg miniszterelnöknek 2009-ben, s annak ellenére, hogy viszonylag rövid időt töltött hivatalában, hosszú listát tesznek ki az elért eredményei, beleértve az oktatás és hallgatói ösztöndíjak támogatását, az ingyenesen igénybe vehető támogató szolgáltatásokat a fogyatékkal élők számára. Vezetésével a Japán külkapcsolatok Kínával egyre barátibb hangulatban zajlanak.

Dr. Morris 2013-ban, Tokióban találkozott Dr. Hatoyamaval. Dr. Hatoyamat lenyűgözte a tudatalapú oktatás és a Maharishi Menedzsment Egyetem oktatási rendszere.

Ő maga is gyakorolja a Transzcendentális Meditációt, oktatója Shizuo Suzuki, a MUM öregdiákja volt, aki jelenleg a japán TM-mozgalmat vezeti. Dr. Hatoyamát felesége, Miuyuki is elkíséri, aki még stanfordi tanulmányai alatt sajátította el a TM-technikát.

Hatoyama tervei szerint a közösségben töltött idő alatt igyekszik minél többet megtudni a Maharishi Iskoláról, a Maharishi Védikus Városról, és Fairfieldről.

Néhány kansasi képviselő feltett szándéka volt, hogy a városházán egy kijelölt csendes helyet alakítsanak ki, ahol a törvényhozók, a személyzet és a látogatók is elvonulhatnak a csendbe – olvasható a HaysPost.com oldalon.

A csendes időre szánt szobáról kép is készült, melynek tanúsága szerint kényelmes bútorokkal állnak a meditálók rendelkezésére. Az épület E-221-es számú terme a remények szerint a döntéshozók ellenjegyzése révén állandó jelleggel használható majd az épületben.

meditation-room-capitol-kansas-statehouse_1_.jpg

meditation-room-capitol-kansas-statehouse-rep-steve-brunk.jpgSteven Brunk (R-Wichita) elmondása szerint a csendes szoba egy ún. „semleges helynek” készül, ahol pártállástól, vallási hovatartozástól függetlenül mindenki eltölthet némi időt. Ez egy egyszerű csendes szoba, mely arra szolgál, hogy elvonulhassanak meditálni, imádkozni, gondolataikat rendezni a feszült tempót diktáló hivatali munkából.

A helyiség kialakítása plusz járulékos költségekkel nem, viszont rengeteg előnnyel jár. „Nem fog felmerülni semmilyen többletköltség azzal kapcsolatban, hogy a szoba állandó csendes hellyé váljon, mert az már most is be van rendezve az adományozott bútorokkal” – nyilatkozta Steven Brunk.

Virgil Peck (R-Tyro) magyarázata szerint „a helyiség hasznos a jogalkotási ülésekkel járó stressz kezelésében.” Valamint megnyugtató a tudat – a képviselő álláspontja szerint –, hogy adott egy hely, ahova lehetőség van elvonulni, hogy megnyugodjanak és felfrissüljenek fizikailag, érzelmileg és lelkileg.

A Latacunga és a Quito Katonai Középiskolában vezették be a Transzcendentális Meditációt - képriport:

kanoa-zimmerman-tm-meditation-surfing-photos_1.jpgKanoa Zimmeman szörfös Kaua'i, Hawaii szigetén született. Miután családja Iowába költözött, Kanoa két hasznos szokást vett fel: a fotózást és a Transzcendentális Meditációt.

„A meditáció megnyugtató hatással van rám” – magyarázza Kanoa. „Azt hiszem, hogy ez hasonló a szörfözéshez, anélkül, hogy emberek kiabálva biztatnának haladásra… Ez valami olyasmi, ami kevésbé függ a környezettől. Meditálhatsz nagyjából bárhol, s jó ez a következetesség.”

A szörfözéshez hasonlóan a fotózás, a képek is időtálló minőséget képviselnek az életében. Készített munkákat számos neves márkának is, többek közt a Hurley, Patagonia, Quiksilver, s elismert kiadványok használták fel képeit. Jelent meg képe a Surfer Magazineban és a The Surfer's Journalben. Míg szörfös fotóiért elismeréseket kapott, nem feledkezhetünk meg lélegzetelállító fekete-fehér víz alatti felvételeiről sem, melyek talán még szélesebb körben ismertek.

„A víz alatti jeleneteket igazán fekete-fehérben jó megragadni”

– magyarázza Kanoa. „Úgy gondolom, ez azért van, mert ha a kék dominál, akkor egyfajta fogást talál a szemeden, s így csak annyit látsz, hogy kék, de nem igazán lehet különbséget tenni a különféle árnyalatú kékek között. Úgy érzem, hogy a fekete-fehér hozza ki igazán a tónusokat – változatos skálán mozog a fekete és a fehér, az egészen világos és sötét szürkén át: olyan ez mint egy nagy rajz.”

million_hearts_hd_love_wallpaper.jpg

2014. decemberében a TM for Women gárdáját az a megtiszteltetés érte, hogy formális partnerségre léphetett a Million Hearts nevű szervezettel, amelynek célkitűzése, hogy erőfeszítéseket tegyen valamint új programokkal javítsa az amerikai közösségek egészségi állapotát. Teszik mindezt azért, hogy az amerikaiak hosszabb, egészségesebb, produktívabb életet élhessenek.

A Centers of Disease Control and Prevention, a Centers for Medicare és a Medicaid Services szervezeti egységek a Million Hearts kereretei között és az Egyesült Államok kormányának Egészségügyi és Népjóléti Minisztériuma támogatásával jöhetett létre.

A Million Hearts országos kezdeményezés, melynek célja kifejezetten ambíciózus: 2017-re szeretnék lecsökkenteni a (tendenciák alapján kb. 1 millió személyt érintő) szívrohamok és agyvérzések számát. A munkában szövetségi szervezetek, orvosok, ápolók, gyógyszerészek, egészségügyi szakemberek, egészségügyi érdek-képviseleti csoportok és egyéb közösségi szervezetek vesznek részt tevékenyen.

A nyilvánosságra hozott kutatási dokumentációból kiderül, hogy a programot részben a National Institute of Health is támogatja. (A NIH az elmúlt 18 évben 26 millió dollárral támogatta a Transzcendentális Meditáció kutatását a szív- és érrendszeri betegségek csökkentésének kapcsán.) A programban alkalmazott Transzcendentális Meditáció kapcsán pedig hangsúlyozzák, hogy a technika rendszeres gyakorlása 48%-kal csökkenti a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát. Utóbbinak köszönhetően a program kezdeményezői meg vannak arról győződve, hogy a partnerség tökéletesen illeszkedik a vizionált célhoz.

Sajnálatos, hogy a statisztikák szerint az Egyesült Államokban a hölgyek mintegy 25%-a veszti életét szívproblémák miatt. A különféle érszűkületek, koszorúér elzáródás az erek vérellátását biztosító szív elhalásának leggyakoribb oka. A koszorúér betegségek az idő előrehaladtával jelentős kockázati tényezői a szívroham kialakulásának.

Az életkor előrehaladtával egyre valószínűbb a szívbetegség kialakulása. A nők valamennyi korosztályát veszélyezteti a szívprobléma, de ugyanakkor megállapítható az is, hogy hatékony lépésekkel a betegség előfordulása minimálisra csökkenthető. A TM-technika csökkenti a szívbetegségek legtöbb kockázati tényezőjét, többek közt a magas vérnyomást, és segít megelőzni a már kialakult betegségek kialakulását.

Dr. Lourdes Garcia Mollinedo kardiológus megállapításai szerint: „A TM egy költséghatékony és költségkímélő egészségügyi módszer, melynek kedvező gazdasági hatással van az egyénre, a társadalomra és az egészségügyi rendszerekre is.”

„A Transzcendentális Meditáció statisztikailag szignifikánsan csökkenti a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulását; klinikailag igazolt javulás figyelhető meg a kialakult szívbetegségek esetén, csökkentek a kórházi költségek, valamint fejlődés mutatkozik az egyéb kockázati tényezők körében, többek közt csökken a stressz, sőt visszaesett a dohányzás és a koleszterinszint mértéke is” – állítja Abraham Bornstein kardiológus (The New York Academy of Medicine in the Division of Evidence-Based Medicine).

Díjmentes TM-előadások: TM-tanfolyam.hu

steve-lukather2.jpg

Steve Lukather történelmet írt már a '70-es évek végén, amikor a Toto zenakar gitárosaként alkotott. A Toto zenekar egyike volt azon keveseknek, akik túlélték a tagcseréket, betegségeket és a sziporkázó zenei irányzatok sokszínűségét. 35 év alatt mintegy 35 millió lemez eladását tudhatják magukénak. Évtizedekkel azután, hogy elkezdték pályafutásukat, még mindig teltházas helyszíneken játszanak az Atlanti óceánon túl és innen.

Steve Lukather zenei pályája kiváló segítőjének tartja a Transzcendentális Meditáció gyakorlatát. Saját bevallása szerint „a meditáció ad nekem energiát!”

Ma már hihetetlen, hogy a művész „zenei ujjlenyomatát” 1500 album viseli – többek közt a Toto, Ringo Starr, a Peter Frampton Guitar Circus.

Steve és George Harrison együtt tanulták a meditációt. A két gitárvirtuóz jó barátságban volt, az 1990-es években többször játszottak együtt jótékonysági koncerteken is. Lukather visszaemlékezése szerint Harrison egy alkalommal így szólt hozzá: „A Transzcendentális Meditáció egy nagyon pozitív lelki dolog, amit én naponta használok.” Ezt követően sajátította el Steve is a technikát.

Amikor Los Angeles-i otthonában van, napi rutinja gitározással, munkával és meditációval telik.
A legendás gitáros a közelmúltban az Ultimate Classic Rocknak adott interjúban megjegyezte: „Én egy 56 éves srác vagyok, aki ugyanazt csinálja kisgyerek kora óta.”

„Jóban vagyok az életemmel. Korán fekszem, korán kelek; én már nem akarok a legrosszabb vagy a leggyorsabb fegyveres lenni a Nyugaton és hasonló marhaságok – amit az ember fiatalon csinál. Ötvenhat éves vagyok, és – tudod – igazán hálás a fellépésekért, hogy tényleg elismernek és szeretnek engem a hibáim ellenére is!”

gabrielle-bernstein-tm-transcendental-meditation-practice.jpgHúszas éveiben a fiatal és vonzó Gabrielle Bernstein társtulajdonosa volt egy sikeres PR-ügynökségnek, és szinte minden estéjét bulizással töltötte New York legmenőbb klubjaiban. Az elbűvölő felszín mögött azonban kábítószer-függősége, borzalmas bizonytalansága és megszállott népszerűség iránti vágya lakozott.

Majd úgy döntött, hogy feladja karrierjét és borzalmas életmódját egy törekvésre, a szellemi fejlődés motivációjára cseréli.

Ha a „Tanulj meg meditálni!” fogadalmat teszed fel az újévi listádra, akkor a „stressz-mentesség” meg fog jelenni az életedben! És valóban, ez a két dolog kéz a kézben jár!

gb-gabrielle-bernstein-and-oprah_meditation-practice-stress.jpgA New York Times bestseller szerzője és Oprah személyes kedvence Gabrielle Bernstein, aki kapcsolatot fedezett fel a mentális rendetlenségek és a meditáció között, saját tapasztalatai alapján.

Bernstein az egykori „PR-os lány”, akinek saját drog- és alkoholfüggősége spirituális ébredéséhez vezetett, igen jó hírnevet szerzett, mint szakértője a fenti témának.

Gabrielle tavaly nyáron végezett el egy kundalíni-jóga tanárképző tanfolyamot, s gyorsan be is építette rutinjába a tanításokat és a workshopokon szerzett ismereteket. Valamint elsajátította a Transzcendentális Meditáció technikáját is a David Lynch Alapítvány közreműködésével. Utóbbi óta könnyebb számára a stressz kezelése és bőrproblémái is megszűntek. „Kiderült, hogy a bőrömmel a stressz miatt voltak problémák!” – nyilatkozta Bernstein „Már nem szenvedek a szorongástól, ahogyan korábban, amit közvetlenül a Transzcendentális Meditáció életemben való megjelenésének tulajdonítok.”

A TM-technikájával kapcsolatban Bernstein azt tekinti a legfontosabbnak, hogy teljesen természetes módszer. A stresszes gondolatokat remekül kordában tartja. „Amikor a gondolatok jönnek, hadd jöjjenek!” – magyarázza Bernstein. „Ne nyomjuk el őket, ne tagadjuk meg, vagy ne próbáljuk irányítani őket. A TM-el kapcsolatban azt tanítják, hogy a meditációban fellépő gondolatoknak érzelmi gyökerei vannak, ezek kellenek a gyógyuláshoz és az, hogy megjelennek, a gyógyulási folyamat részét képezik.” A stresszek feloldódása természetszerűleg következik be a technika egyszerűsége okán.

„A mantra használata megadja neked, hogy eljuss valahová – legyen meg a mantrához való visszatérés gondolata és így tovább, oda-vissza. Valahányszor gondolkodáson kapod magad [meditáció közben], csak térj vissza a mantrádhoz.”

„Hasonlóképpen, amikor valaki meditál, úgy veszi észre, hogy több lett az energiája, tisztább az elméje, de nem érzékeli a tulajdonképpeni folyamatot, amelynek során a Lét átitatja az elme természetét. Az egész folyamat csendes, a tiszta Lét szintjén megy végbe. Bármilyen tapasztalatokat is él át az elme a meditáció folyamán, azok mind csupán a meditáció közegének relatív állapotai. Ezek az állapotok egyre finomodnak, míg végül már semmi sem marad a közegből, és az elme teljesen önmagára marad a tiszta tudat állapotában.” (Maharishi Mahesh Yogi)

delfina-delettrez-jewels-meditation-presentation-of-never-too-light-collection-in-paris.jpgDelfina Delettrez igazi divat-arisztokrata, hiszen a Fendi-dinasztia negyedik generációjába született és ezt büszkén meg is mutatja a világnak. Ékszereit nagy érdeklődéssel fogadják, hiszen egyszerre szokatlanok és csábítóak, szellemes talizmatikus emléktárgyak, futurisztikus geometriai formák és mementi mori alkotások. Az esztétikai világára nagy hatással van Rio de Janeiro természeti környezete és a vad Róma.

A hölgy 2007. óta tervez ékszereket, de már most legendává vált. Jellegzetes ékszerdobozait az élvonalban értékesítik és számos híresség viselte már legszebb modelljeit: Beyoncé, Madonna, Taylor Swift, Cathrine Deneuve.

A tervező kislánya még csak két hónapos volt, amikor a márka a Lagerfelddel egyesült és elindították a párizsi Coletteben a népszerűsítését.

„Szeretek alkimistát játszani” – mondja Delfina. „Amikor eldöntöm, hogy ezt a követ választom a másik helyett, szeretném tudni, hogy mi befolyásolja a testem és az elmém.”

„Egy nap, miután megszereztem a kapcsolatot számos üzlettel, megígértem nekik: 'Nektek ékszerek kellenek. Igen, és én meg is csinálom őket!' Beletelt egy kis időbe, míg megértették, hogy mit is tettem...” – emlékezik vissza tréfásan.

cuff-bee-delettrez-300x300.jpgDelfina azonban arról sem feledkezett meg, hogy a létrehozott ékszerek komoly üzletet képviselnek. „Szépséggel voltam körülvéve, mióta megszülettem; minden nő arra inspirál engem, hogy lélegezzem a kreativitást és a szépséget, ami a lényegi alkotóelem” – mondja Delettrez.

Mentora és barátja Karl Lagerfeld. Határozottan úgy véli, hogy a különböző drágakövek és a fémek változatos hatással vannak az egyénre mind fizikai, mind érzelmi tekintetben. Modern művész, de mégis felhívja a figyelmet annak szükségességére, hogy tisztában legyünk a hagyományokkal, melyeket akár a több ezer éves ékszerek, motívumok képviselnek. Delfina minden új alkotása egy-egy eredeti design, melynek olyan tapasztalatokon kell alapulni, ami már korábban bizonyított.

A Transzcendentális Meditáció technikáját egy évvel ezelőtt sajátította el. „Láttam az eredményeket egy barátomon – szinte érzékeltem a fényt, ami őt körülvette” – árulta el Delfina. „Először azt hittem, hogy ez egy új kapcsolatnak az eredménye, de amikor rákérdeztem ő egyszerűen annyit válaszolt, hogy meditálni kezdett. Szóval én is részt vettem egy négy napos tanfolyamon, kaptam egy mantrát és elkezdtem.”

„A TM annyira könnyedén beilleszthető – naponta kétszer 20 perc elég. Meditáltam már a legfurcsább helyeken: múzeumokban, autókban, reptereken. Csak az kell hozzá, hogy míg végzed, legyen rajtad egy nagy sötét szemüveg és az emberek azt hiszik, alszol” – tanácsolta ragyogó mosollyal az ékszerek királynője.

isbinsharon6.jpg

Amikor gyermek volt, Sharon olyan feltörekvő zseni akart lenni, mint az édesapja. Ehelyett „sztatoszférikus magasságokat” ért el a világ egyik legelismertebb klasszikus gitárosa személyében.

A Multi-Grammy-díjas Isbint úgy emlegetik, mint „korunk kiemelkedő klasszikus gitárművészét”. Fellépett szólistaként több mint 170 zenekarral és több koncertet adott, mint a világ bármely más gitárosa. Albumai széles skálán mozognak stílus tekintetében, hiszen a barokktól egészen a jazz-fusionig minden megtalálható köztük. Érdekesség a munkásságával kapcsolatban, hogy albuma (1995) abban a zenei válogatásban is szerepelt, melyet az Egyesült Államok asztronautái vihettek magukkal a világűrbe.

A Transzcendentális Meditáció gyakorlását 17 éves korában kezdte és azóta is rendszeresen gyakorol – TM oktatói iránymutatás mellett. A technika végigkíséri őt az oktatói tevékenységgel, felvételekkel és turnékkal gazdagított munkában és életét segít harmóniában tartani.

Elképesztően termékeny pályafutása során fellépett a Fehér Házban, a Carnegie Hallban és együtt gitározott olyan személyekkel, mint Steve Vai, Steve Morse vagy Nancy Wilson. Megalapította gitáros csoportját a Juilliard School of Musicban. Az 58 éves művésznő nem ritkán 20 koncertet is ad egy hónapban. Elmondása szerint mindig izgatott egy-egy fellépés előtt. Amikor készül a showra, rendszeresen beiktat egy meditációt is, ami segít, hogy könnyedén léphessen a színpadra. Egy-egy koncertre még most is úgy tekint, „mintha ez lenne az első alkalom”.

Amikor New Yorkban van az oktatói és egyéb munkáját támogatja, hogy rendszeresen gyakorolja a TM-et és Upper West Side-i lakása közelében folyóparti kocogást iktat be.

A művésznő véleménye szerint a meditáció támogatja, hogy önmagát adja a közönség előtt: „A TM valóban segít, hogy hozzáférjek belső kreativitásomhoz” – állítja Isbin. „A meditáció olyasvalami, ami megkönnyíti a mélyről való merítést, amikor a színpadon vagyok.”

Az előadásait olyan utazásként határozza meg, melyre a közönség elkíséri „A zene kiemeli az embereket ebből a világból, és egy időre áthelyezi egy másikba, ahol remélhetőleg maguk is megtapasztalhatják az öröm és szomorúság, valamint a nosztalgia érzését, de egy igazán művészi segítség útján.”

Lynch-Hugh-Liv-Oz.pngA David Lynch Alapítvány újabb meditációs adománygyűjtő akciót hirdetett meg a CharityBuzz oldalon. A kezdeményezéshez csatlakozott többek közt Hugh Jackman, Liv Tyler, Dr. Oz, Jake Gyllenhaal, illetve a Dirty Dancing forgatókönyvírója, Eleanor Bergstein is.

A fixen meghatározott adományokért cserébe találkozni, illetve vacsorázni lehet a hírességekkel. A befolyt adományokat a David Lynch Alapítvány a hajléktalanok, poszttraumatikus stressz-szindrómában szenvedő háborús veteránok, illetve a családi erőszak áldozatául esett amerikai személyek Transzcendentális Meditáció általi segítésére fordítja.

HansHickler.jpg„Azok a 40 percek [napi meditációval töltött idő] úgy tűnik, hogy nagyobb terhelhetőségre adnak módot; mély pihenést nyújtanak, és megadják a képességet, hogy feltöltődjünk. Ez olyan eszköz [TM], mely idővel egyre hatékonyabbá válik”- állítja Hans Hickler sikeres üzletember, aki az elmúlt 12 évben három multinacionális cég vezérigazgatója volt.

A Huffington Postnak adott interjúban Hickler megerősítette, hogy komoly veszély van jelen egy-egy sikeres karrier mögött. Rámutatott, hogy hatékony stratégiával ezeket el lehet hárítani. Az üzletember a Transzcendentális Meditáció technikájára esküszik. Igyekszik lefaragni a szoros időbeosztásából napi 20-20 percet reggel és este, hogy feltöltődhessen.

Elmondása szerint néhány éve több dolog is hátrányosan érintette a munkájában. A komoly terhelés miatt egészségügyi okokból egy időre fel is kellett adnia ügyvezetői posztját egy nagyvállalatnál. „Szerettem a munkám, de nem tudtam lépést tartani a követelményekkel.”

Ekkoriban látott egy interjút a milliárdos Ray Dalioval, aki a Transzcendentális Meditációt „sikerei legjobb barátjaként” aposztrofálta. „Amikor megkérdezik tőlem, hogy milyen érzés kijönni a TM-ből, a válaszom: 'nyugalom, tudatosság és teherbírás'. Ki akarna ennél többet?” - mondja Hickler.

Az üzletember szerint a TM gyakorlása révén egyre „természetesebb módon” ismerjük fel a helyes válaszokat a „kényes” helyzetekben is. Amikor kezdjük elveszíteni a lendületet, hogy azonnal reagáljunk a felszíni káoszra, a Transzcendentális Meditációhoz visszatérve uralkodhatunk bármilyen helyzeten. Egyfajta „tér-idő perspektívaként” tekint a módszerre.

791081-wes-carr.jpg

Az 1982-es születésű Wes Carr ausztrál származású énekes, dalszerző, multiinstrumentalista, aki az Idol hatodik évadjának győztese (2008-ban). Majd aláírt egy lemezszerződést a Sony Music-kal és ívelő karriert sikerült befutnia. Hazájában már több dallal és albummal került a zenei toplisták élére. Egyike a legnépszerűbb zenészeknek Ausztráliában.

A hírnévhez és sztársághoz vezető útja során megtanulta a Transzcendentális Meditációt is, hogy megküzdjön a felhalmozódott mentális és fizikai nyomással. Öt év gyakorlás után megállapította, hogy a Transzcendentális Meditáció a napi rutinja elengedhetetlen részévé vált.

„A Transzcendentális Meditáció gyakorlata nagy hatással van rám, érzelmileg kiegyensúlyozott vagyok. Amikor hanyagolom a gyakorlást, a világom kezd összeomlani belsőleg. Az agyam azt érzi, hogy ködös és nagyon ingerlékeny leszek, fizikailag érzem olyankor, hogy stressz-energia bugyog a testem körül. Szóval meditálni kell. A TM jelentősen megváltoztatta a világomat.”

Nehézségek, mint a változás katalizátorai

Wes szerint a kívülálló számára karrierje simának és csillogónak tűnhet, de valójában időnként durva küzdelmeket vívott és néha még ma is akadnak nehézségei. A megküzdésben segítségére van, hogy az életre igyekszik holisztikus szemléletben tekinteni.

„Szorongással és a depresszió különböző megnyilvánulásaival küzdöttem életem jelentős részében. Hol épp szedtem, hol épp nem szedtem gyógyszereket 12 éves koromtól kezdve folyamatosan.”

A meditáció kapcsán, minél több változást figyeltem meg magamon, annál jobban növekedett a tudatosságom és mélyebbre kerültem a „nyúl üregébe”. Ez a folyamat hosszú időt vett igénybe és még most is tart” – jegyezte meg TM tapasztalatai kapcsán a művész. A lélek mélységeiről állítása szerint folyamatosan szerez tapasztalatokat, törekvése a személyes fejlődésre rendkívüli.

George Harrison nyomdokain

Wes Carr legújabb turnéja a „Here Comes The Sun” címet viseli, mely során bensőséges hangvételű meséket és anekdotákat oszt meg a néhai George Harrisonról. Nem csak Harrison muzsikájának mélységeit kívánja feltárni, de állítása szerint „kívül-belül” egy spirituális utat szeretne bejárni.

Az út során szemelvényeket is felhasznál pl. Harrison és John Lennon (1967) beszélgetéséből, a Transzcendentális Meditációról – utóbbiban több közkeletű tévhitet lepleztek le a meditációval kapcsolatosan.

George Harrison nem csak a „csendes Beatle” volt, aki szólógitárosként játszott a leghíresebb és legbefolyásosabb zenekarban, ami valaha létezett. Újító szellem volt, aki megkérdőjelezte az élet és a valóság jelenségeit, azok mélyebb tartalmát kutatta. Szoros kapcsolat fűzte a keleti kultúrákhoz, hagyományokhoz. Leghíresebb zenei együttműködése életének ezen a területén Ravi Shankarral (Grammy-díjas indiai szitárjátékos és zeneszerzővel) volt, a Transzcendentális Meditáció technikájának felfedezése és elsajátítása pedig Maharishi Mahesh Yogi közreműködésével valósult meg.

Wes Carr Harrison hatására tanulta meg a TM-et. „Ha nem lett volna George, én nem kezdem el a Transzcendentális Meditációt. A technika nagy szerepet játszott a depresszióból való kilábalásomban” – árulta el Wes. „Számomra George a maga módján egy szellemi vezető volt, szinte vezérlő lényként tekintek rá. Az ő zenéje megkérdőjelezte a létezést, és megingatta a mai gondolkodást.” Wes szerint George Harrison olyan ember volt, aki a világ ősi hagyományait, lelki gyakorlatait és a zenei érzékenységet olyan módon ötvözte, mellyel korábban a nyugati emberek nem találkozhattak.

Kevin+Hearn+2011+NAMM+Show+Day+3+SzCkkcHHflXl.jpg

Hearn jelenleg Toronto belvárosában él. Van egy elszigetelt házikója is, egy tó mellett, ahol gyermekkorát töltötte. Elmondása szerint bárhová megy, mindig visz magával könyvet, melyekből értékes gondolatokat merít.

A kanadai zenész egy percig sem unatkozik, aktívan kiveszi a részét minden olyan projektekből, melyhez közel kerül. Elmondta, hogy a TM technika gyakorlása segít neki, hogy a dolgok zökkenőmentesen menjenek. Hearn úgy dolgozik akár egy „kreatív tornádó”.

Most a Barenaked Ladies rock zenekar billentyűse és egyben állandó tagja. A banda 15 millió lemezt adott el napjainkig. Munkái közül kiemelkedő még a The Big Bang Theory, melynek elkészítésében Thin Bucklevel működött együtt.

Jelenleg ötödik szólóalbumán dolgozik, mely várhatóan november végén kerül a nagyközönség elé.

Kevin alkotói munkásságára nagy hatással volt a Beach Boys, kiknek nagy sikerű slágereit szívesen idézi fel. Kedvenc albumai is tőlük származnak és mondhatjuk, hogy inspirálóan hatottak rá a zenei érdeklődésében.

Hearn tizenöt évvel ezelőtt komoly betegséggel, leukémiával küzdött, de felgyógyult és azóta megállíthatatlanul dolgozik, amit mi sem bizonyít jobban, mint az azóta megjelent több mint húsz zenei album. Ez a fajta könyörtelen inspiráció és határtalan kreativitás teszi őt egyedivé. Mindezt lelkesedést képtelenség mesterségesen fenntartani, de azért ő is használ néhány egyszerű módszert annak érdekében, hogy kreativitása megmaradjon és sokat jelent számára az őt körülvevő támogató környezet is.

A Transzcendentális Meditációt olyan módszerként határozta meg, amely megnyitja az utat az „univerzális igazságok” felé. Az interjúban megemlítette David Lynch „Hogyan fogjunk nagy halat” című könyvét, melyben a tudat kreativitásának a meditáció kapcsán való kiaknázásáról ír a szerző.

Hearn elmondta azt is, hogy amióta elsajátította a TM-et, ügyel a meditáció rendszeres, napi kétszeri gyakorlására. Valamint bevallása szerint a technika áldásos hatásának köszönhetően a zeneszerzés is könnyebben megy neki. Mint mondja, mióta meditál a személyes tapasztalata az, hogy az írás során sokkal fogékonyabbá vált „egyetemes igazságok” felismerésére.

„Keresztül mész bizonyos tapasztalatokon az életben és elkezded mélyebben megérteni a dolgokat. Egy kicsit több erőfeszítésbe kerül, hogy megfogalmazzuk ezeket, de az eredmények talán erősebb anyagok, erősebb művészet, erősebb kijelentések lesznek” – mondja Kevin Hearn.

sodashi.jpgA Sodashi termékcsalád mintegy 30 millió dolláros éves bevételt generál. A márka termékei 100%-ig vegyszermenetesek, sőt még magát az üzemet is vegyi anyagok nélkül tisztítják. A „Sodashi” szanszkrit eredetű kifejezés, mely tisztaságot, ragyogást és teljességet jelent. A természetes bőrápolás elkötelezett hívei, valamint a világ több pontján spa-komplexumokat üzemeltetnek. A cég alapítója Megan Larsen, aki maga is úgy véli, hogy a test, lélek és elme egyensúlya növeli igazán a szépséget.

A cég különleges abból a szempontból is, hogy felajánlották dolgozóiknak a mindennapos meditáció lehetőségét. A Huffington Postnak adott interjúban arról is szó esett, hogy Larsen a Transzcendentális Meditáció gyakorlását a mindennapi üzleti élet szerves részévé tette cégében.

„19 éve történt, hogy megtanultam a Transzcendentális Meditációt” – mondta Larsen. „Az első dolog, amit észrevettem, hogy mennyivel nyugodtabbnak érzem magam a napi tevékenységeim során. Sokkal energikusabbnak és kreatívabbnak éreztem magam.” A hölgy a meditáció kapcsán egy „mottót” is megfogalmazott: „Ne aggódj a kis dolgokért!”

larsen-219x300.jpgA Transzcendentális Meditáció céges bevezetése kapcsán visszaemlékszik, hogy kezdetben csak ő és egy kolléganője meditáltak a cégnél, majd egy harmadik kollégájuk felfigyelt a tevékenységükre, s hevesen érdeklődött az iránt, hogy hogyan lehet megtanulni ezt a módszert. Végül így indult el a projekt, melynek során 14 évvel később már 40 alkalmazottat támogattak, hogy megtanulják a TM-et. Minden délután az egész csapat együtt meditál 20 percet a tanácsteremben.

„Csodálatos, amint a gyakorlat visszatükrözi az előnyeit mind számunkra, mind az üzleti partnereink felé” – nyilatkozta Larsen. Az üzletasszony célja a meditációs gyakorlat bevezetésével egy fókuszált, kreatív, együttműködő, gondoskodó és összetartó munkahelyi környezet kialakítása a Sodashinál és ez az újítás minden bizonnyal segített a munkatársak megtartásában és a lojalitás megerősítésében is.

„Az élet mozgó, dinamikus, nem pedig mozdulatlan statikus. Az élet energikus, előrehaladó, fejlődő; a cselekvés révén fejlődik és megsokszorozza magát. Az élet természete és célja a fejlődés, a növekedés, a tevékenység és a haladás.” (Maharishi Mahesh Yogi: A Lét Tudománya és az Élet Művészete, 49. oldal)

Shut-your-eyes-so-your-heart-may-become-your-eye…-.jpgKito Mbiango művész, meditáló elmondása szerint a TM a legtisztább eszközt nyújtja számára ahhoz, hogy a világhoz kapcsolódjon. Alkotó munkája során együtt lüktet a természettel, amely cselekvésre készteti őt. Művészete a kollektív tudatot tükrözi. „Olyanok vagyunk, mint az óceán, amely vízcseppekből áll össze. A művészet végső üzenete: Mi egyek vagyunk!”

Kito Mbiango művészeti alkotásait olyan „vizuális faliszőnyegekként” is szemlélhetjük, amelyek feltárják bennünk a természettel való kapcsolatot. Vintage stílusú fotói és festményei akár tudományos, akár térképészeti forrású háttereket kaphatnak. Ugyanakkor művei között számos irodalmi ihletésű munka is megtalálható. Az anyagválasztása gazdag, lelkiállapotától függően választ szövet, vászon, fa stb. alapokat.

Kito édesanyja belga, édesapja kongói származású; ő jelenleg New Yorkban él és alkot. Művészeti munkái szerepeltek már a Town & Country, Architectural Digest, Taschen Miami és Luxe magazinokban. Dolgozott a Unicef, a Leonardo DiCaprio Foundation, Voices United, Haiti Art Relief Fund, Fotorelief és a Heal Afrika megsegítésének céljából is. Utóbbi jótékonysági szervezeteknek felajánlotta műveit, hogy az azokért befolyt összegből küldetésüket finanszírozhassák.

Két évvel ezelőtt Kito megtanulta a Transzcendentális Meditációt (TM) a David Lynch Alapítvány támogatásával. Döntésében párja Jill Van den Brule támogatta, akivel néhány hónap után már együtt meditáltak minden reggel.

„A TM-et Jill hatására sajátítottam el. Elmondta nekem, hogy mennyire fontos volt neki a TM, különösen a stressz kezelésében és egy trauma kapcsán – melyet az ENSZ-ben végzett munka alkalmával, a haiti földrengés során élt át, 2010-ben.” Kito arról is beszélt, hogy Jill véleménye szerint a Transzcendentális Meditáció segített neki, hogy megtartsa a hitét magasabb célok elérése érdekében, nem hagyta, hogy az ego és a bizonytalanság vegyen rajta erőt. A kudarctól való félelem ugyanis sok esetben akadályozza a teljesítmény növekedését. A TM segített Jillnek, hogy megerősítse a kapcsolatát társaival az ENSZ-ben és az együttműködő legyen a munkakörnyezetben. „Az én elmémben a TM a gyógyulás gyógyító útja” – mondta Kito.

A Transzcendentális Meditáció gyakorlásával kapcsolatban a művész rámutatott arra is, hogy „az elmének pihennie kell ahhoz, hogy összpontosíthasson, hogy a legnagyobb potenciált nyújtsa. Mióta meditálok, képes vagyok kezelni a stresszt, elsősorban a fontos dolgokra fókuszálok, köztük szeretett gyermekeimre”.

„Jill és én rendkívül érzékeny emberek vagyunk, a TM lehetővé tette számunkra, hogy kezelni tudjuk az érzelmeinket, melyek ilyetén módon nagyon egészséges formában áramolnak keresztül rajtunk. Ha egy olyan pulzáló városban élsz, mint New York, akkor kell egy különösen hatékony és egyszerű eszköz, amely lehetővé teszi, hogy az elme lélegezzen, ami által fiatalodnak az érzékek és a képzeletre is élénkítőleg hat.”

Kito alkotó munkájára is rendkívüli hatással van a Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlása. „A TM megadja nekem a szabadságot és bátorságot, hogy bővítsem művészi filozófiámat és kreatív folyamatokat fedezzek fel.” A művész megfogalmazta azt is, hogy a meditációnak köszönhetően felismerte ezt az ún. szimbiózist, mely az ember és a természet kapcsolatának alapja. Ez munkáinak jelentős részében is visszaköszön. Másrészt türelmet is tanult, felismerte, hogy egy-egy alkotáshoz időre van szükség.

Kito jelenleg egy kiállításon dolgozik, New Yorkban, amely tervei szerint 2015-ben készül el, munkáját egy humanitárius segélyezési projeckt keretében készíti. Elárulta azt is, hogy a TM ugyanolyan fontos számára akár az ecset és a vásznak, mert megkönnyíti a mélyebb kapcsolat kialakítását tudata mélyebb szintjével.

you-asked-meditation_1.jpg

A Time magazin októberi számának „You Asked” / „Te kérdezted” című rovatában egy érdekes kérdést vetettek fel, jelesül annak próbáltak utána járni, hogy „valóban megéri-e meditálni?”. Hovatovább maga a rovat vezetője, Markham Heid az alábbi egyszerű válasszal kezdte: „Teljes mértékben! Itt van, hogy miért!”

Több különböző technika és meditációs módszer tisztázása után a cikk kifejti, hogy mi a meditáció általános mechanizmusa. Egy olyan folyamatról van szó, amely során kimagasló előnyök származnak az egyes összpontosított agyi központok „összjátékából”; valamint egy sor olyan struktúra is bekapcsolódik a „rendszerbe”, amely az érzelmek kezeléséért, a stressz- és relaxáló-hormonok kibocsátásáért felel.

A fentieket Dr. Andrew Newberg neurológus professzor szavai is alátámasztják (ő a Thomas Jefferson Kórház professzora és szerzője a Words Can Change Your Brain című munkának). Dr. Newberg szerint a meditációnak „van egy lágyító hatása”, amely az érzelmi reakciókban mutatkozik meg. A kutató magyarázata szerint csakúgy, mint a súlyemelés során a nehezebb terhek erősítik az izmokat, a meditáció úgy tűnik, hogy felerősíti azt a képességet, ahogyan megküzdünk az élet érzelmi terheivel. A meditáció stressz-csillapító hatásának köszönhetően jobb közérzetet eredményez, csökken a szívbetegség, álmatlanság és a depresszió.

„Alapvetően, a meditáció segít az agynak, hogy kikapcsoljon a saját módján” – tette hozzá Dr. Judson Brewer, a Yale School of Medicine pszichiátere.

US-Congress-AFPP.jpg

A meditációs ülések rendkívül népszerű időtöltéssé váltak a kongresszusi szavazásokat megelőzően. A gyakorlatot elsősorban demokraták, míg a republikánusok egyáltalán nem végzik.

us-congress-meditation-sessions-representative-tim-ryan (1).jpgTim Ryan indította útjára a nem mindennapi hagyományt a 113. kongresszusi ülése előtt, csaknem két évvel korábban. Hozzá kapcsolódtak képviselőtársai, míg az ohioi demokraták életre hívták az ún. „Csendes Idő Választmányát”. Ennek kapcsán a meditációra reggel 6.00 és 6.30 között, még a szavazások megkezdése előtt, minden héten sort kerítenek a kongresszus tagjai.

Ryan a Page Sixnek tett interjúban elmondta, hogy megpróbálja minél több társát meggyőzni arról, hogy csatlakozzanak a meditáló csoporthoz.

„Minél több képviselő meditál a Házban, az annál inkább segít a Kongresszusnak. Ezt főleg a demokraták teszik meg [a csoportban], de még nem volt republikánus tagunk. Ez nem olyan dolog, amire kényszeríteni lehetne valakit.” Ryan elmondta azt is, hogy meggyőződése szerint rendkívül jó, hogy a Transzcendentális Meditáció hasznosnak bizonyult a veteránok rehabilitációjában, s hogy többen le tudják tenni a gyógyszereiket a módszer áldásos hatásai révén.

Ryan hangsúlyozta azt is, hogy munkájuk során értéket képvisel a meditáció, melynek révén egy kis csendes időhöz jutnak, mielőtt megtennék szavazataikat. Utóbbi által sokkal jobb döntéseket hoznak.

Ryan képviselő álláspontja szerint a politikai érvelésre is remek hatással van a rendszeres meditáció, hiszen ahelyett, hogy túlreagálnának egy-egy helyzetet, a technika segítségével kapnak egy kis teret, lehetőséget a lehiggadáshoz, a bölcs döntések meghozatalára. „Remélhetőleg ez ad mindenkinek egy kis bátorságot és még több jól átgondolt érvet.”

Tim Ryan elkötelezett híve a meditációnak, sőt egy könyvet is írt „A Mindful Nation” (Tudatos Nemzet) címmel, melynek egy példányát Barack Obamahoz is eljuttatta. Elmondása szerint az Egyesült Államok elnöke így reagált a könyvvel kapcsolatban: „Ez a lényege a megfelelő gondolkodásmódnak. Azt hiszem, hogy ez az, amit minden helyzetben szem előtt kell tartanunk.”

„Bármely nemzedék, melynek vezetői őszintén hozzálátnak, hogy széles körben bevezessék a Transzcendentális Meditáció rendszerét az emberek életébe, meg fogja teremteni a tartós világbéke állapotát. Ha a jelenlegi nemzedék vezető politikusai és befolyásos közéleti vezetői teszik ezt meg, akkor övék lesz az érdem, és méltó elégedettség tölti majd el őket, hogy jobb világot hagytak örökül az eljövendő nemzedékekre.” (Maharishi Mahesh Yogi, A Lét Tudománya és az Élet Művészete, 258. oldal)

A fenti témához kapcsolódik a Horn-kormány és a Transzcendentális Meditáció című blogbejegyzés.

Zito.jpg

A Major League Baseball World Series bajnok játékosa Barry Zito, aki a közelmúltban Bob Rothal adott interjút a Sirius XM Rádió „Siker stressz nélkül” című adásában. Zito rendszeresen gyakorolja a Transzcendentális Meditáció technikáját, saját elmondása szerint a úgy érzi, hogy a „nyugalom buborékában” van a TM-nek köszönhetően. Ez a nyugalmas érzés a pályán sem hagyja őt cserben.

Zito-TM.pngMindig is komoly értéket képviselt számára a meditáció elsajátítása, olyan családban nőtt fel, ahol nagy jelentőséget tulajdonítottak a művészetnek, zenének és spiritualitásnak. A TM módszere mellett, annak egyszerűsége miatt döntött: „A Transzcendentális Meditációval nincs nyomás vagy rend. Csak ülsz, úgy gondolod a mantrádat, ahogyan a TM-tanár tanította, csak pihensz, lazítasz. Nincs rossz út a Transzcendentális Meditáció gyakorlásában, és számomra ez a csábító benne.”

Barry 2011-ben sajátította el a Transzcendentális Meditáció technikáját. Elárulta, hogy a módszer baseball pályafutásában is jelentősen támogatta. A TM segített neki egyfajta „központi szinten” maradni mentálisan. „Olyan ez, mint amikor vitaminokat szedsz, hogy ne kapj el betegséget, ahelyett, hogy megbetegednél és gyógyszerekre lenne szükséged, hogy meggyógyulj. Másrészt olyan helyzetekben is jól jön számára a TM, amikor igazságtalan kritika éri a személyét” – mondta el Barry Zito.

„Recept az élethez: Élvezd a dolgokat, amiket csinálsz minden egyes pillanatban!”

Baseball dobó játékosi kitüntetései mellett meg kell említenünk Barry Zito zenészi tehetségét is. Zito ugyanis tökéletes dalszerző, gitáros valamint alapító tagja a „Strikeouts for Troops”-nak, melynek keretében karitatív tevékenységet végeznek a Brooke Army Medical Center (Fort Sam Houston, Texas) részére.

Hivatása mellett a családja is fontos területe az életének; a 2014-es szezonban szüneteltette hivatásos sportolói feladatait, hogy feleségével és újszülött fiával lehessen. De töretlenül dolgozik a 2015-ös szezon kihívásain, készül, hogy újra visszatérhessen a MLB-be.

„Teljesítményemet az öröm és a szórakozás hajtja. Azt mondom magamnak: 'Ez ma jó móka lesz'!” – árulta el személyes motivációjával kapcsolatban Zito. A baseball játék során mentálisan elsősorban a feszültség helyett a szeretetben alapozódik meg. Igazán fontosnak azt tartja, hogy a pályán élvezze, amit csinál és az adott pillanatban legyen. „A dobás a cél, a dal írás a cél, kreatívnak lenni a cél...” – jegyezte meg Barry Zito.

TM-HIV.png

A David Lynch Alapítvány HIV-betegeket támogató kezdeményezésében 150 ember sajátíthatta el San Franciscoban a Transzcendentális Meditáció technikáját. Tom Roth 2012-ben hívta életre a TM-HIV-programot, melynek célja, hogy 10.000 HIV-fertőzött beteg sajátíthassa el a TM-et országszerte.

Tom testvére a DLF igazgatójának, Bob Rothnak, Tom maga is meditál több mint negyven éve. Elmondása szerint bízik abban, hogy az idő most elérkezett a paradigmaváltásra, hogy tevőlegesen is támogassák az AIDS és HIV betegeket.

A Transzcendentális Meditáció technikája a hagyományos kezelési metódustól (injekciók, tabletták, fizikai beavatkozások) eltérő alternatívát jelent, mely kiegészítheti a hagyományos kezeléseket.

„Képzeljük csak el, milyen sokkot jelent az, amikor valaki megtudja, hogy HIV-vel fertőződött” – magyarázza Tom Roth. „Az ezzel járó stressz és félelem meghatározó és azonnali negatív hatással van az immunrendszerre. Tehát kell, hogy tegyünk valamit a betegek jólléte érdekében ebben az ördögi körben.”

Tanulmány: A Transzcendentális Meditáció javítja a betegek jóllétét

De hogyan is hat a TM módszere a betegekre? Ennek jártak utána egy klinikai vizsgálat során, melyről tanulmány is készült. Az első alkalommal végzett (randomizált alanyi körben) vizsgálat HIV-betegek egy olyan csoportját vizsgálta, akik már rendszeresen gyakorolják a Transzcendentális Meditációt és a egy másik TM-et nem gyakorló csoport adatait vetették össze. A vizsgálat részletei az AIDS Care (Taylor & Francis) folyóiratban jelent meg.

sumedha_chhatre1.jpgA Transzcendentális Meditáció jótékony hatásai az életminőség tekintetében figyelhetőek meg. Sumedha Chhatre PhD. vezető kutató szerint a meditáló csoportba tartozó betegek körében jelentős javulás volt megfigyelhető a következő területeket illetően: fizikai és közösségi aktivitás, fájdalomérzet szintje, általános mentális egészség, vitalitás és általános egészségi állapot.

(Sumedha Chhatre asszony a Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania kutatója, munkája keretében számos egészségügyi vizsgálatot végez az intézményben.)

A professzor asszony magyarázata szerint az első tanulmány azt vizsgálta, hogy a Transzcendentális Meditáció alkalmazása milyen hatással van a felnőtt HIV-fertőzött betegek közösségi együttélésére; valamint a rendelkezésre álló adatok alapján összefüggéseket fedeztek fel a stresszkezelést illetően is.

Mint minden új kezdeményezés esetén, további tudományos kutatásokra van szükség, hogy a részletekre fény derüljön. Számos kulcsfontosságú marker létezik ebben a témában is: mint például a TM T-sejtekre gyakorolt hatása.

Tom Roth töretlen lelkesedéssel folytatja munkáját a TM-HIV programban és az is biztos, hogy a David Lynch Alapítvány teljes vállszélességgel áll a kezdeményezés mögött.

2014. október 30-án rendezte meg a David Lynch Alapítvány a TM-HIV szeminárium-sajtótájékoztatót a San Francisco AIDS Alapítvánnyal karöltve:

MirandaKerr.jpg

Miranda Kerrt a legjobban fizetett modellek listáján a második helyen tartja számon – Gisele Bündchen után – a Forbes magazin. A gyönyörű ausztrál szépség a Victoria Secret nemzetközi arca és rendszeresen szerepel fényes divatlapok borítóin. Miranda vidám természetű hölgy, derűs habitusához három éves kisfiának is jelentős köze van, akivel nagyon szoros kapcsolatban vannak és talán gyermeke az, aki legjobban meghatározza őt, mint embert. Miranda Kerr egy mosolygós szépség, aki mindig a legjobbat látja a különböző helyzetekben.

Egy a Lucky magazinnak adott interjúban Miranda arról a különleges képességéről is beszélt, hogyan marad szinte minden körülmények között boldog.

„Az életben mindenki elfoglalt, függetlenül attól, hogy mi a foglalkozása, de ez az időszak tartogat olyan pillanatokat is, melyek a háláé, ami igazán értelmet ad az egésznek – mondja Miranda Kerr – és ehhez nem kis fegyelem és tudatosság szükséges, hogy így működjünk. Hálásnak és boldognak lenni egy választás, azt hiszem.”

Érdekes adalék Miranda életéből, hogy már mindössze 17 évesen profi modellként dolgozott és ehhez hozzátartozik az is, hogy eddigi pályafutása során egyetlen napot sem volt beteg. Mint a világ egyik legkeresettebb modellje, biztosan ismer egy-két olyan eszközt, ami a siker záloga a hosszú, stresszes munkanapok alatt, a végtelennek tűnő reptereken töltött órákban, amikor majdnem teljes anonimitásban várakozik.

A 31 éves modell számára biztos alapot nyújt a Transzcendentális Meditáció technikájának gyakorlása. Naponta kétszer, 20 percet meditál. A módszer ragyogó építőköveket nyújt a modell életében a bölcs döntések meghozatalához és ahhoz, hogy egészséges prioritásokat válasszon ki az életmódját illetően.

Egyedülálló anyaként neveli a három éves Flynnt, aki volt férjével, Orlando Bloommal közös gyermekük. „Flynn egy szép, boldog lélek. Nagyon büszke édesanya vagyok” – mondja Miranda.

Flynn születése előtt Miranda hat napot dolgozott egymás után egy héten és elmondása szerint nagyon élvezte ezt a szoros tempót. Most már főleg rövidebb projekteket vállal, míg az időigényesebb munkákat mindig Flynn igényeihez igazítják.

„Az anyaság a legjobb” – magyarázza Kerr. „Felbecsülhetetlen, ahogyan látod egy kis lény fejlődését és növekedését. Flynn olyan sokszor megnevettet engem. Kettőnknek olyan humorunk van, amit senki más nem ért. Én meglátok valamit, ami megnevettet, majd ezen ő is elkezd nevetni és ez egyszerűen 'ragályos'.”

harkin300x175.pngTom Harkin demokrata szenátor a 2013-as tanév utolsó diplomaosztóján örvendeztette meg a Maharishi Menedzsment Egyetem hallgatóit jelenlétével, humorával, bölcsességével, s mély elismeréssel fejezte ki nagyrabecsülését az intézmény felé.

Azzal kezdte beszédét: „Tudom, hogy én valószínűleg azért lettem kiválasztva ma szónoknak, mert Oprah nem volt elérhető.” Majd kifejezte elismerését a MUM oktatási koncepciójáért.

„Azt akarom, hogy tudják, én a legnagyobb tisztelettel és csodálattal érzek az egyetem iránt, mindazért, amit tesznek Iowáért, a nemzetért és a világért, és úgy gondolom, hogy ezen az egyetemen van a legjobb holisztikus megközelítése az oktatásnak és a helyes életvezetésnek az egész világon” – mondta a szenátor.

Harkin beszédével a szívekbe költözött, hiszen megjelölte az élet tíz szabályát. A 10. számú szabállyal kezdte:

„Ne essenek pánikba, fognak munkát találni!” Majd megnyugtatta a diplomásokat, hogy a MUM tökéletesen felkészítette őket: „A bizalmam alapja egy dolog – mert Önök a legjobb iskolába jöttek. Nincs semmi kétségem efelől, mint már mondtam. Csodálattal tölt el, amit az egyetem véghezvitt ilyen rövid idő alatt. Egyedülálló úton járnak, hogy „felsőbbek” legyenek a felsőoktatásban.”

Megnyugtatta azzal kapcsolatban is a végzős hallgatókat, hogy a Transzcendentális Meditáció technikája fontos a szakmai sikereikben, azt mondta: „Ezen az egyetemen az oktatás, a képzés középpontjában az elme felszabadítása áll. A tudatosság növekedéséről van szó. Itt már szépen felkészítették a hallgatókat, hogy milyen intellektuális és lelki kihívásokkal kell majd szembenézni a világban, ezért bizalommal indulhatnak el.”

Első számú szabályában arra ösztönözte a diplomásokat, hogy vállaljanak nagyobb részt, mint saját körülményeik biztosítása, hangsúlyozta, hogy járuljanak hozzá a közösség életének javításához. Azt is elmondta, hogy tudniuk kell, hogy kik ők és a Transzcendentális Meditáció segít majd megvalósítani ezt.

„A legtöbb ember közül, akiket ismertem azok közül akik mind boldogok és mind sikeresek is voltak mindannyian tudták magukról, hogy kik ők” – mondta. „Ez az egyetem megtanította Önöket, hogy hogyan tudják szellemi erejükkel túllépni a mindennapi viszontagságos élet kihívásait, és ehhez szükséges, hogy ismerjék önmagukat. Ez az intézmény jól felkészítette Önöket erre az utazásra.”

Majd beszédét követően még egy rövid megjegyzésre visszatért a mikrofonhoz, hogy „elmondja”: „Szeretlek titeket!” – mindezt jelnyelven.

hugo-marin-escultor1-251x300.jpgHugo Marín chilei szobrász, festőművész, utazó és Transzcendentális Meditáció tanár. Kíváncsisága és tudása úgy tűnik, végtelen. Elméje határtalan, merész, amelyet különböző stílusú munkái is jól tükröznek. Hugo két – életét, művészi munkáját meghatározó – energiaforrásról beszél.

Az első energiaforrás: a külvilág

Néhány hónappal ezelőtt ünnepelte Hugo a 85. születésnapját. Ezzel kapcsolatban a kort a művész csak egy puszta tényként, egy egyszerű számként kezeli. Szociális érzékenysége és művészi kreativitása a mai napig is olyan dinamikus, mint korábban.

Titka a kifogyhatatlan kíváncsiság, mely mindent áthat, hiszen minden érdekli, ami körülötte történik. Érdekli az, ami a hátsó udvarban, az ő városában, Chilében és az egész világon folyik. „Én egy olyan személy vagyok, aki a pillanatot használja… Mindig gondolkodom, mindig mozgásban vagyok, alkotok” – mondja Marín.

Művészi karriere lenyűgöző, elsősorban szobrászattal foglalkozik, de művei ötvözik a festészetet, a kerámia és a kollázs technikáit is – mindez a sokszínűség elválaszthatatlanul kapcsolódik az ő élettörténetéhez. És mint az élete, a művészete sem egyenletes pályán ívelt. Lehetetlen egy pontos sémával, vagy akár egyetlen meghatározó jelzővel illetni őt.

„Szeretem, amit általában úgy hívnak, hogy „stílus”, egy kis ízelítőt a stílusból” – magyarázza a mester.

hugo-marin-el-beso.-tecnica-mixta-2008-199x300.jpg„Én az a művész vagyok, aki a világ számos sarkában élt már. Éppen ezért szobraim tükrözik az általam megismert afrikai művészetet, a Kolombusz előtti művészetet, de felismerhetőek bennük a japán művészet jellegzetességei is… Az emberek gyakran megpróbálják pontosan meghatározni [az alkotói stílusát], de nem hiszem, hogy ezt sikeresen meg lehet tenni.”

A második energiaforrás: a belső világ

Hugo Marín vitalitásának másik titka az a rejtett életerő, melyet már több, mint negyven éve birtokol, hiszen ő azóta minden nap meditál naponta kétszer.

1966-ban találkozott először Maharishi Mahesh Yogival, aki mestere és alapítója a Transzcendentális Meditáció mozgalomnak. Marín megtanulta Maharishi művészetét, ellátogatott Svájcba és Indiába is, majd végül TM-tanári képesítést is szerzett.

A meditáció elmondása szerint összekapcsolta őt tudatának legmélyebb szintjeivel. „A Transzcendentális Meditáció alapja túl van az értelmen és a diszkurzív információk szintjén. A túllépés meghaladja a megfigyelő és a megfigyelt kettősségét”.

Hugo Marínnak a Transzcendentális Meditáció ad ihletet a mindennapi munkájában. Ezt fejezi ki az a számos művészeti ág, melyet ötvöz a műveiben. Fellelhetőek többek között tibeti energiák, a Kolombusz előtti kultúrák, alkímia, a kozmosz, a rejtett tudás és a szent helyek iránti rajongás is az alkotó műveiben. Amellett, hogy néhány visszatérő elem is állandó részese műveinek. Marín számtalan kitüntetésben részesült mind Chilében, mind külföldön. Volt személyes kiállítása Párizsban, Genfben, Brüsszelben, New Yorkban, az USA-ban, Peruban, Stockholmban és Ecuadorban is.

Marín pályájának alakulásában a meditáció és maga az élet „textúrája” adott remek alapot. Nem csoda, hiszen minél mélyebbre kerülünk a tudat forrásához, annál inkább hatással lesz mindennapi életünkre, nap, mint nap.

Marín szavaival: „Ha a meditációt [a Transzcendentális Meditációt] gyakoroljuk, akkor összekapcsolódunk a tudás tiszta forrásával. A tiszta csend és nyugalom forrása mindig is létezett; és ez mind semmi, és minden egyben, az abszolút megnyilvánulatlan, tiszta lehetőség a fejlődésre.”

Díjmentes TM-előadások: TM-tanfolyam.hu